"Svi za bolji Višegrad" pozvalo nadležne: Spriječite najavljeno okupljanje četnika

Fena
"Svi za bolji Višegrad" pozvalo nadležne: Spriječite najavljeno okupljanje četnika
Foto: visegrad24.info / Postrojavanje četnika u Višegradu

Udruženje "Svi za bolji Višegrad" pozvalo je sve nadležne da spriječe najavljeno četničko okupljanje i veličanje Draže Mihailovića u Višegradu.  

Iz ovog udruženja navode da je Ravnogorski četnički pokret najavio 13. marta u Višegradu cjelodnevni program obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata. 

Tako se u petak ponovo namjeravaju okupiti četničke horde iz Višegrada, ali i susjednih država Srbije i Crne Gore i nastaviti sramnu tradiciju obilježavanja i veličanja četničkog vođe Draže Mihailovića, koji je odgovoran za najjezivije zločine nad Bošnjacima, Hrvatima i ostalim nesprskim građanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Da bi smo zaustavili okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta iz Republike Spske, ali i njihovih istomišljenika koji dolaze iz susjednih država Srbije i Crne Gore, obraćamo se institucijama države BiH da brane državni poredak i spriječe ugrožavanje prava svih građana jedne nam i jedine Bosne i Hercegovine. Poštovani ministre Fahrudine Radončiću molimo  Vas  prije svega kao ministra sigurnosti BiH, ali i kao čovjeka da poduzmete sve moguće radnje i akcije da se zabrani pomenuto okupljanje, tamo gdje je ubijeno više 3.000 Bošnjaka na najsvirepiji način", ističu iz Udruženja "Svi za bolji Višegrad".

Napominju da je međunarodni sud u Hagu izrekao doživotne kazne za te počinjenje zločine u režiji četničke ideologije.

"Pozivamo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Željka Komšića i Milorada Dodika, predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, ministra u Vladi Federacije BiH Edina Ramića, SIPA-u, koordinaciju policijskih snaga BiH, Graničnu policiju BiH, visokog predstavnika Valentin Inzka, predstavnike Evropske unije da poduzmu mjere zabrane rada i djelovanja svih udruženja u BiH koja svojim radom i djelovanjem dovode do podsticanja i širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Direktno pozivamo i našeg načelnika Višegrada Mladena Đurevića da ne dozvoli ovakva okupljanja i da dokaže da je za suživot sa Bošnjacima", stoji u saopćenju.

Iz Udruženja građana "Svi za bolji Višegrad" podsjećaju da je prošle godine, četničko divljanje u Višegradu, gradu "živih lomača" gdje su Bošnjaci živi spaljivani i gdje su počinjeni masovni zločini, obilježeno glavnom porukom "bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina". U ovom udruženju se nadaju da nadležni nećete dopustiti da se to desi i u petak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije