Mašović: U pogledu obuke 2019. godina je najuspješnija od uspostave OS BiH

Anadolija
Mašović: U pogledu obuke 2019. godina je najuspješnija od uspostave OS BiH
Foto: AA / Godišnja konferencija OS BiH

Godišnja  konferencija o obuci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za 2019. godinu danas je održana u Domu OS BiH u Sarajevu. Tom prilikom generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH je istakao da je 2019. godina najuspješnija u pogledu obuke uprkos činjenici da su cijelu godinu funkcionisali na bazi privremenog finansiranja.

“Imali smo mogućnost da ustvari sagledamo rezultate i efekte obuke u 2019. godini, ali i da se upoznamo sa ključnim sadržajima i onim što nas čeka po pitanju obuke u 2020. godini. Na početku želim istači jeste da 2019. godine prema svim pokazateljima kada je u pitanju obuka predstavlja možda najuspješniju godinu od uspostave OS BiH. Međutim, po mnogo čemu to je kuriozitet zbog činjenice da kompletnu 2019. godinu OS BiH su funkcionisale na bazi privremenog finansiranja. To je u znatnoj mjeri uticalo na pravovremenost i na adekvatnu i kvalitetnu podršku OS BiH u izvršavanju svih funkcionalnih zadataka i obaveza, koje vrlo jasno propisuje i definiše Zakon o odbrani BiH. Međutim, svi rezultati i sve ono što je postignuto, prvenstveno je postignuto zahvaljujući profesionalizmu, entuzijazmu i posvećenosti pripadnika OS BiH onom što Zakon o odbrani BiH vrlo jasno definiše i nalaže“, naglasio je Mašović.

Pojasnio je da su OS BiH kroz 2019. godinu imale značajno poboljšanje kapaciteta i funkcionalnosti centara za obuku, a to su Centar za osnovnu obuku, Centar za profesionalni razvoj, Centar za borbenu obuku i Centar za borbene simulacije, koji su u potpunosti spremni da podrže sve potrebe OS BiH.

“Ono što oni u praksi rade je u potpunosti komplementarno sa NATO standardima. Na ovaj način mi ustvari u praksi demonstriramo povećanje stepena interoperabilnosti, ali i funkcionalnoj posvećenosti izvršavanju, odnosno dostizanju punopravnog članstva u NATO-u. Od ključnih parametara i rezultata, koji su najvidljiviji, ističemo ovom prilikom sprovođenje ocjenjivanja lake bataljonske pješadijske grupe na poligonu Manjača u kojem je učestvovalo više od 1.100 pripadnika OS BiH. Riječ je o vježbi koja je definisana na NATO-ovom konceptu operativnih sposobnosti i koja prvenstveno i primarno ima za unapređenje sposobnosti i povećanje stepena interoperabilnosti država koje teže ili koje su već u NATO savezu“, rekao je Mašović.

Prema njegovim riječima u toku 2019. godine pripadnici OS BiH imali su i nekoliko vježbi u vlastitim kapacitetima, ali i veoma značajnu vježbu “Srebrena strijela“ sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država.

“Napominjem da smo tokom 2019. godine učestvovali na 14 međunarodnih vježbi uz učešće više od 400 pripadnika OS BiH. Ovih 14 vježbi je dalo itekako nemjerljivo iskustvo i povećalo stepen kvaliteta obuke unutar OS BiH“, objasnio je Mašović.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH kazao je da nimalo manje važno nije da se trenutno u vojnim akademijama prijateljskih zemalja trenutno školuju 202 kadeta OS BiH.

“Uporedo s tim unutar naših centara tokom 2019. godine smo u potpunosti obučili i primili: 54 nova oficira, 63 podoficira i 207 vojnika“, rekao je Mašović i nastavio:

“Naravno, u 2020. godini očekujemo povećanje intenziteta obuke. Ono što ovom prilikom želim posebno istači jeste najzahtjevniju aktivnost koja će se provesti je NEL-1, odnosno NATO evaulaciju naše lake bataljonske pješadijske grupe. Isključivo znači ocjenjivanje koje će biti sprovedeno od strane NATO ocjenjivača i na kojoj će učestvovati više od 1.100 pripadnika OS BiH. Uporedo s tim pred nama su 'dinamični odgovori', koje ćemo sprovesti tokom ove godine, ali i vježba po formatu B9. Znači po formatu načelnika generalštaba balkanskih zemalja, koja će biti provedena u Sarajevu. Kao i veoma zahtjevnu i po prvi put na ovom nivou vježbu 'Air to ground integration' sa vojskom SAD-a“, najavio je Mašović.

On je također izrazio nadu da će OS BiH u 2020. godini imati podršku u smislu razumijevanja stvarnih potreba.

“Ono što stvarno očekujemo kroz povećanje budžetskog okvira da se da stvarna mogućnost OS BiH da naprave proces modernizacije, kako je već propisano i definisano odlukom Predsjedništva BiH iz 2019. godine, da dođe do značajnog povećanja budžeta, da dođe do poboljšanja uslova za život i rad pripadnika na lokacijama OS BiH, ali i ono što je za nas krucijalno važno, što ne smije biti pitanje politike, a to je stvarno razumijevanje pripadnika OS, posvećenosti pripadnika OS, ono što oni dnevno rade, kako unutar BiH, tako i na međunarodnom planu, koji ustvari kroz svoju posvećenost su po mnogo čemu istinski ambasadori BiH, a tiče se povećanje plaća za pripadnika OS BiH“, zaključio je Mašović.

Po njemu krajnje je vrijeme da vojnici OS BiH imaju minimalnu platu, koja podrazumijeva makar prosjek na državnom nivou.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije