Dom naroda PSBiH sutra nastavlja sjednicu započetu u martu: Prijedlog o Ustavnom sudu BiH povučen

2
Radiosarajevo.ba
Dom naroda PSBiH sutra nastavlja sjednicu započetu u martu: Prijedlog o Ustavnom sudu BiH povučen
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda Parlamenta BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra bi u Sarajevu trebao nastaviti u martu započetu sjednicu, koja je tada prekinuta jer su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda nakon što je u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva delegata iz Kluba srpskog naroda Želimira Neškovića da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Delegati iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili su da ne prisustvuju sjednicama dok se s dnevnog reda ne skine prijedlog ovog zakona, za koji su kazali da je protivan Ustavu BiH.

Delegat Želimir Nešković je 15. oktobra izjavio da povlači Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, nakon čega je zakazan nastavak sjednice.

Tuga u porodici legendarnog igrača FK Željezničar koji je harao terenima u bivšoj Jugoslaviji

Tuga u porodici legendarnog igrača FK Željezničar koji je harao terenima u bivšoj Jugoslaviji

Pred delegatima bi se, prema ranije utvrđenom dnevnom redu, trebao naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, koji ga je krajem prošle godine, na prijedlog poslanika SDA, usvojio po hitnom postupku.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlozi za donošenje ovog zakona su unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Dom naroda bi, između ostalog, trebao razmatrati i zahtjev delegata Želimira Neškovića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH, razmatra po hitnom postupku, prenijela je FENA. 

Predloženi zakon predviđa uvođenje nulte stope PDV-a na određene proizvode i usluge, među kojima su sve vrste hljeba, mlijeko te lijekovi. Predlagač navodi da se ovim zakonom želi zaštititi najugroženiji siromašni sloj stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije