Dom naroda BiH neće zasjedati u narednom periodu jer političari imaju druge prioritete?

1
Radiosarajevo.ba
Dom naroda BiH neće zasjedati u narednom periodu jer političari imaju druge prioritete?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda PS BiH

Godišnji odmori su završeni. Na stolu su političare dočekali nagomilani stari, ali i novi problemi. Ubistva, femicid, napadi na povratnike, požari i nova migrantska kriza... No, čini se da političari ne mare za to.

Od narednog mjeseca ući će u zvaničnu predizbornu kampanju pa će tek tada interese građana staviti u drugi plan, kako bi se borili za što bolji plasman na predstojećim izborima. Ako je suditi prema izjavama pojedinih delagata, Dom naroda neće zasjedati dok politička preizborna kampanja traje. Ali za njih nema brige. Nezarađene, enormne plate, leći će na njihove bankovne račune.

Iza nas je mjesec dana nerada institucija Bosne i Hercegovine. Neki bi rekli opravdano, jer je vrijeme godišnjih odmora. Čini se da će za neke odmor potrajati još duže.

Liga nacija | Noć nade u Budimpešti za bolje sutra Zmajeva. BiH remizirala nakon sedam poraza

Liga nacija | Noć nade u Budimpešti za bolje sutra Zmajeva. BiH remizirala nakon sedam poraza

Delegati Doma naroda PSBiH u svoje klupe će tek nakon izbora. Doda li se tome podatak da je rad Doma naroda PS BiH u blokadi, jasno je da delegati odmaraju više nego što rade. Jasno je i to da bez funkcionalnog rada Doma naroda u blokadi je Parlamentarna skupština BiH jer odluke koje donese Predstavnički dom bez potvrđivanja u Domu naroda apsolutno ne znače ništa i ne mogu da stupe na snagu.

Iako je predsjedavajući ovog doma Dragan Čović na posljednjoj vanrednoj najavio da će sjednica biti u septembru, čini se da se to neće desiti, jer mnogi smatraju da za vrijeme predizborne kampanje neće biti sjednica.

TI BiH objavio izvještaj: 50 prijava zbog nepravilnosti u predizbornom periodu, izrečeno 11 sankcija

TI BiH objavio izvještaj: 50 prijava zbog nepravilnosti u predizbornom periodu, izrečeno 11 sankcija

Džemal Smajić, delegat u Klubu Bošnjaka PSBiH:

"Obzirom da su bili odmori i od danas se počelo raditi nemamo informacija da će biti zakazana sjednica Doma naroda, ustvari nemamo precizne informaciju niti precizno vrijeme kada će biti održana."

Nenad Vuković, delegat u Klubu Srba PSBiH:

"Vjerujem da u periodu preizborne kampanje tokom septembra mjeseca neće biti sjednice Doma naroda, barem neko moje razmišljanje tako da je možda realno očekivanje tokom oktobra mjeseca da bude zakazana prva naredna sjednica Doma naroda BiH."

I dok se čeka zvaničan poziv za sjednicu optužbe ne izostaju. Odgovornost se prebacuje s jednih na druge. I da nije izborna godina delegati ne dolaze na sjednice jer Klub Bošnjaka odbija doći dok je na dnevnom redu zakon o Ustavnom sudu BiH. To je napravilo blokadu ovog doma. Dok jedni optužuju, drugi se pravdaju.

Treba podsjetiti da je Dom naroda PS BiH od napuštanja sjednice Bošnjaka održao samo jednu i to vanrednu sjednicu na kojoj je usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine. Prema pravilniku Parlamentarne skupštine BiH, da bi se zakazala nova redovna sjednica prvo mora biti završena ona prekinuta. Klub Bošnjaka ne odustaje od svojih stavova da toj sjednici neće prisustvovati, tako da će i nakon Lokalnih izbora biti upitno održavanje sjednica Doma naroda državnog parlamenta.

Opširnije u prilogu BHRT-a:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije