Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza

2
Radiosarajevo.ba
Sjednica Skupštine KS: Usvojen Zakon o registru finansijskih obaveza
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo / Sebija Izetbegović

U cilju efikasnijeg upravljanja finansijskim obavezama, saniranjem ukupnog duga u Kantonu, kreiranjem i predlaganjem politika, strategija i mjera u upravljanju javnim finansijama, Skupština KS u ponedjeljak, 28. oktobra, usvojila je Zakona o registru finansijskih obaveza u KS.
 
Registar će predstavljati objedinjenu evidenciju podataka o finansijskim obavezama kantonalinih ministarstva, uprava i upravnih organizacija, stručnih i drugih službi organa zakonodavne i izvršne vlasti, sudova, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu, vanbudžetskih fondova, jedinica lokalne samouprave i njihovih pravobranilaštva, javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, te pravnih lica u kojim Kanton Sarajevo i/ili jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala.
 
Finansijskim obavezama u smislu ovog zakona podrazumijevaju se: obaveze po primljenim kreditima, obaveze po izdatim garancijama, obaveze po osnovu poreza i doprinosa koje nisu plaćene u periodu dužem od 180 dana od dana dospijeća, potencijalne obaveze po osnovu tužbi i nepravosnažnih sudskih odluka, obaveze po osnovu pravosnažnih sudskih odluka, sudskih ili vansudskih nagodbi, obaveze po osnovu izvršnih sudskih rješenja i obaveze prema dobavljačima roba i usluga koje nisu plaćene u periodu dužem od 180 dana od dana dospijeća.

Registar čini sedam podregistara finansijskih obaveza, i to:
- podregistar primljenih kredita,
- podregistar izdatih garancija,
- podregistar poreza i doprinosa,
- podregistar tužbi i nepravosnažnih sudskih odluka,
- podregistar pravosnažnih sudskih odluka/sudskih ili vansudskih nagodbi,
- podregistar izvršnih sudskih rješenja i
- podregistar dobavljača i drugih povjerilaca.
 
Obveznici unosa podataka su dužni u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izvršiti unos podataka o svim finansijskim obavezama, u skladu sa njegovim odredbama.  


Ovaj Registar neće biti javan, ali će biti dostupan zainteresiranim, u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama FBiH.

NATO: Sjeverna Koreja poslala trupe da se pridruže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

NATO: Sjeverna Koreja poslala trupe da se pridruže Rusiji u ratu protiv Ukrajine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije