Dolazi li do finansijske blokade od 1. februara u FBiH?

1
Radiosarajevo.ba
Dolazi li do finansijske blokade od 1. februara u FBiH?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Za početak naredne sedmice zakazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu, između ostalog, i informacija o nefunkcionisanju radnih tijela Zastupničkog doma. Zakazane su i sjednice Zakonodavno-pravne komisije za izbor i imenovanje. Nedolaskom na sjednice jednog dijela zastupnika, opstruiše se rad komisije i drugih radnih tijela.

Nastavlja li se blokada rada zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, uzrokovane nedolaskom jednog dijela zastupnika na sjednice, ostaje da se vidi naredne sedmice, kada su zakazane dvije redovne sjednice, 8. u ponedjeljak, 9. u srijedu. Podsjetimo, Parlament Federacije BiH bi do kraja mjeseca trebao usvojiti Odluku o privremenom finansiranju, ako se to ne desi, od 1. februara doći će do finansijske blokade. 

"Mi ćemo glasati za tu odluku o privremenom finansiranju, da sve ima svoj kontinuitet. Istovremeno smo upozoravali da je Vlada FBiH trbala već imati taj nacrt budžeta za 2024. godinu, kao radni materijal. Da ga ona pretrese, da dostavi našim parlamentarcima na uvid kada je u pitanju to drugo čitanje, prijedlog. Da imaju vremena. Međutim, nažalost, ništa još nije urađeno po pitanju budžeta", kaže potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

Pogledajte kako su ukrajinske snage navodno uništile ruski sistem vrijedan više o 9.000.000 KM

"Izlaz je da oni koji su izabrani dođu na posao. Da posao za koji dobijaju platu počnu da rade. Jasno je da određena radna tijela koja nužno moraju proći kroz određene dokumente prije nego što izađu na Parlament, moraju se sastati, moraju biti imenovana. Ta tijela nemaju kvorume, ne rade opozicije prvo", navodi potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

Komisija za izbor i imenovanja zakazala je sjednicu 7. put. Očekuje li se kvorum, kako bi se imenovanja izvršila.

Konaković: 'Neusvajanje budžeta ili privremenog finansiranja znači blokada života u FBiH'

Konaković: 'Neusvajanje budžeta ili privremenog finansiranja znači blokada života u FBiH'

"Cijela ova pat pozicija je rezultat rada opozicije. Mi smo dovedeni u situaciju da se opozicija ponaša kao vladajuća većina, a vladajuća većina kao opozicija. Zato što se od početka krenulo pri samom imenovanju tih odbora, krenulo se brzopleto da se sjedne u pozicije, a nije se vodilo računa o ljudima koji ili će napustiti Parlament ili otići u izvršne funkcije, preuzeti izvršne funkcije na nekim drugim razinama. Ja se nadam da smo našli rješenje jer i ova sljedeća sedmica će biti presudna. Jer, ako se ništa ne dogodi sljedeći sedmice, ako se ne nađe rješenje odblokiranja rada, ne samo Povjerenstva za imenovanje nego i Zakonodavnog povjerenstva, onda jednostavno ja ne znam kako riješiti to. Bojim se da će to trajati do u nedogled", smatra Slaven Raguž, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (HRS).
 
"Ja ću se dotaći i nečega što se veoma često eksploatiosalo u javnosti, a to je imenovanje gospodina Vukoje, koji je bio najispričanija priča od konstituisanja Federalnog parlamenta, ono što se spori i što je sporno kada u pitanju i SDA, jeste što sa ovakvim načinom i insistiranjem da se ponudi samo jedan kandidat u biti i uzima Parlamentu Federacije da Parlament bira sudiju Ustavnog suda iz Federacije, već ukoliko se ponudi samo jedno ime, to nije izbor to je onda potvrđivanje. Ne možemo izmišljati neka nova pravila, određene procedure koje nisu u skaldu sa Zakonom", kaže Aida Obuća, delegat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Neimenovanje sudije Ustavnog suda BiH dovodi do onoga što neki politički akteri ne žele, a to je veće učešće stranih sudija ovog suda u donošenju odluka.

"Imate blokadu izbora domaćih sudija u Ustavni sud i u Federaciji i u RS. Dominantno u RS, jer u Federaciji je sporenje oko kandidata, a ovamo je - neću da pošaljem nikako imena. Rezultat toga je da oni koji se zalažu za odlazak stranih sudija svojim političkim činjenjem zapravo uradili sljedeće, sada će strane sudije, zbog nedostatka domaćih učestvovati mnogo više", ističe Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da li će pat pozicija u kojoj se našla vlast u Federaciji BiH biti riješena, bit će poznato naredne sedmice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije