Parlament FBiH: Povučena rezolucija o Gazi, Slaven Raguž iznio sramotno poređenje

19
Radiosarajevo.ba
Parlament FBiH: Povučena rezolucija o Gazi, Slaven Raguž iznio sramotno poređenje
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja se održava u srijedu, 10. januara, na dnevnom redu se našla i Rezolucija o pružanju pomoći civilnom stanovništvu Gaze. 

Ipak, ova rezolucija je povučena s dnevnog reda. Kritike na rezoluciju su došle iz opozicije, ali su bile dosta različite. Prvu je iznio Mahir Mešalić (DF) koji je naveo kako je čini da je 'tekst rezolucije pisao predsjednik Izraela'. 

"Prvenstveno molim stranke Trojke, ma ne molim, zahtijevam da dodate kvalifikaciju genocida, a ne prekomjerna upotreba sile", rekao je Mešalić. 

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Drugu kritiku, s drugačijeg stanovišta, dao je Slaven Raguž (HRS), kojem je zasmetala kvalifikacija Hamasa. 

"Militantna skupina Hamas. I po bezbroj europskih izvješća i po izvješćima UN-a to nije nikakva militantna skupina nego teroristička organizacija. U rezoluciji stoji da je to militantna skupina. Tamo se isključivo govori o komunikaciji s palestinskim vlastima. Svi znamo ko su u ovom trenutku i na koji način su došle civilne vlasti.

To je taj isti Hamas. I ja da komuniciram s tim ljudima koji su sudjelovali u zločinima na hrvatskim narodom u Srednjoj Bosni ne pada mi na pamet. Ne mogu vjerovati da ste vi iz dva HDZ-a stavili svoj potpis na ovakvu formulaciju ove rezolucije", rekao je Raguž. 

Na ovo izlaganje je odgovorio Dennis Gratz (DF), koji je Ragužu poručio da ga 'treba biti stid'

"Razumijem sva definiranja ali ovo je došlo iz vaših klupa. Na ovaj način praviti konotaciju između ovog što se događa na Bliskom Istoku s politiziranjem na krajnje nekorektan i drzak način s onim što se nama dogodilo u BiH je zaista ružno", žestoko je odgovorio Gratz. 

U rezoluciji stoji da kako Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ''osuđuje sve napade na civilne objekte i stanovništvo koji su počeli napadima militantne grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine na Izrael, a koji su nastavljeni prekomjernom upotrebom sile u pojasu Gaze od strane Izraela."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije