Doktor Drljević otkrio da li će biti četvrtog vala pandemije u BiH i čega se boji

7
A. S.
Doktor Drljević otkrio da li će biti četvrtog vala pandemije u BiH i čega se boji
Foto: AA / Dr. Ednan Drljević

Slovenija je jučer proglasila kraj pandemije koronavirusa, susjedna Hrvatska je skoro pa širom otvorila granice za građane Bosne i Hercegovine.

S druge strane, naši ljekari se već pripremaju za nadolazeći četvrti val korone, koji bi, prema najavama trebao doći u septembru ili oktobru.

To je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio i doktor Ednan Drljević, infektologom Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš".

"Ne treba sada dizati paniku, jer je stabilna situacija u BiH i ne očekujem brza pogoršanja te da će nam zdravstveni bilteni ponovo biti pred kolapsom kakav je slučaj bio krajem marta i početkom aprila. Pratimo situaciju i svi svjetski vrhunski stručnjaci ne isključuju nastanak četvrtog vala u septembru ili oktobru. Šanse su da će to tog četvrtog vala doći, posebno u zemljama kao što je naša BiH, gdje je protekla slaba vakcinacija", priča nam Drljević.

Dr. Ednan Drljević - undefined

Foto: AA: Dr. Ednan Drljević

On tvrdi da se Kanton Sarajevo može izboriti sa četvrtim valom.

"Sarajevski kanton uvijek može, imamo kapacitete, samo je stvar organizacije. Ono što je bitno, sve moramo zadržati u "hladnom pogonu" do tada. Mi nismo proveli vakcinaciju kao Slovenija da bismo proglasila kraj epidemije. To mogu države koje imaju mnogo vakcinisani osoba", nastavlja Drljević.

Posebno pažnju je skrenuo na dolazak turista u BiH i onih Bosanaca koji se iz dijaspore vraćaju u BiH na godišnje odmore. 

"Trebamo organizirati kontrolu ulaska u našu zemlju. Po čemu smo posebni? Mi trebamo raditi kao što rade Austrija, Njemačka. Hrvatska ima obaveze zbog turizma, a nama trebaju biti uzor Njemačka, Francuska, Austrija... kako oni vrše kontrole ulaska u svoje zemlje", dodao je dr Drljević.

O padu zaraženih, dr Drljević kaže:  

"Kod nas je situacija stabilna, vidi se stalno opadanje broja novozaraženih. Ipak, sve to nije na željenom nivou da možemo ukinuti i osnovne mjere. Moramo biti oprezni. Ni najjači zdravstveni sistemi to ne mogu ispraviti, a ne naš ukoliko se nastavi ovako slaba procijepljenost građana", podvukao je Ednan Drljević za Radiodsarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije