Đoković će pokušati odgoditi deportaciju, evo što sada slijedi

5
Radiosarajevo.ba
Đoković će pokušati odgoditi deportaciju, evo što sada slijedi
Foto: EPA-EFE / Novak Đoković

Abul Rizvi, bivši zamjenik tajnika australskog odjela za imigraciju, objavio je jako ohrabrujuću vijest za Novaka Đokovića na dan kada je najboljem svjetskom teniseru ministar za imigracije Alex Hawke ukinuo vizu.

"Ako ministar ukine Đokovićevu vizu, a on se na takvu odluku žali, to ministru otvara opciju da ga se iz 'pritvora' pusti pomoćnom ili premosnom vizom dok traje žalbeni postupak. On bi mogao trajati dovoljno dugo da se Đoković natječe na Australian Openu", napisao je Rizvi.

Podsjetimo, Đoković je jedan od rijetkih sportista koji se nije vakcinisao protiv COVID-19 i tako nije stekao uvjet za ulazak u Australiju gdje ovog mjeseca održava prvi Grand Slam sezone.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Nakon što je objasnio kako bi Đoković mogao igrati na Australian Openu čak i nakon što mu vlasti oduzmu vizu, Rizvi navodi i da australska vlada strahuje od Đokovićeve žalbe i njegove nove sudske pobjede nad njom.

"Mislim da je vlada posebno zabrinuta da će se gospodin Đoković žaliti i vratiti se na sud, a prilično je moguće da bi vlada onda opet tamo mogla izgubiti", rekao je Rizvi.

Alex Hawke odlučio je iskoristiti svoje zakonsko pravo i ukinuti vizu Đokoviću.

Kako je i najavljeno, Đokovićev advokatski tim uložit će žalbu na ovu odluku te se nadaju kako će tokom vikenda doći do preokreta i sudske odgode njene provedbe kako bi se najboljem teniseru svijeta omogućilo da nastupi na Australian Openu u ponedjeljak.

Ukoliko ne podnesu žalbu, Đoković će biti što hitnije deportiran iz zemlje. 

Advokati srbijanskog tenisera pokušat će vjerojatno osporiti ministrove razloge, ali mediji tvrde kako ima vrlo malo šanse da se odluka preokrene.

Naime, Đoković bi mogao biti prisiljen da zemlju napusti unutar nekoliko sati, a ako ne uspije žalba njegovih advokata mogao bi biti izbačen iz zemlje na tri godine. Tako bi neslavno mogla završiti saga sa Noletom koja traje više od sedam dana.

Da se ovako nešto spremalo tokom dana bilo je jasno nakon što je Đokovićev planirani trening popodneva otkazan.

Podsjetimo, Đoković je u Australiju stigao kako bi nastupio na Grand Slam turniru Australian Open. Kako bi igrao na turniru i uopće ušao u zemlju bez da je primio cjepivo, Đoković je tražio izuzeće na nekoliko temelja od kojih je najsnažniji argument to da je koronavirus nedavno i prebolio.

Međutim nakon slijetanja u Australiju odmah je priveden i pritvoren u hotel za imigrante, a viza mu je ukinuta.

Tako je odlučila vlada savezne države Viktorije, a na taj njihov potez se Đoković žalio sudu koji mu je vizu vratio, ali ministar za imigraciju Alex Hawke je imao diskrecijsko pravo da ju ponovno ukine što je sada i učinio.

BBC javlja da Đoković ostaje u hotelu u kome je boravio od ponedjeljka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije