Dok se udaraju "ratni bubnjevi": Zatvara se fabrika čipsa u Dodikovim Laktašima

1
Radiosarajevo.ba
Dok se udaraju "ratni bubnjevi": Zatvara se fabrika čipsa u Dodikovim Laktašima
Arhiv / Marbo

Kompanija PepsiCo do kraja godine će ugasiti proizvodnju u svojoj fabrici čipsa Marbo u Laktašima, potvrđeno je za portal Capital.

Gašenje fabrike čipsa zvanično je potvrđeno iz kompanije “Pepsico” gdje za Capital kažu kako se proizvodnja seli u opštinu Bački Petrovac u Srbiji, te da je riječ o novoj poslovnoj strategiji.

“Fabrika Marbo biće rekonstruisana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine, dok će fabrika u Magliću (opština Bački Petrovac, Srbija) postati regionalni proizvodni centar kompanije PepsiCo za područje Zapadnog Balkana, u čijem sastavu Marbo posluje već 13 godina”, kažu oni.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

Dodaju kako će preduzeće “Marbo” nastaviti sa prodajom i distribucijom portfolia u BiH, te da će sektori logistike i prodaje, kao i dio drugih administrativnih funkcija ostacti u Laktašima.

“Ovakva reorganizacija poslovne strukture će biti završena do kraja 2021. godine”, kažu u PepsiCo.

Novi planom predviđeno je da u Laktašima u radnom odnosu ostane 32 radnika, dok će njih 124 dobiti otpremnine.

“Kako smo svjesni uticaja koji će ova odluka imati na naše zaposlene, otpremnine će biti više od zakonski propisanih, a kompanija PepsiCo će osigurati da zaposleni imaju dovoljno vremena da pronađu druge mogućnosti izvan kompanije. Takođe, prema globalnoj politici mobilnosti kompanije PepsiCo, svi zaposleni u Laktašima imaće priliku da se prijave za novootvorena i upražnjena radna mesta u Magliću i imaće pravo na dodatak za preseljenje u skladu sa globalnom politikom“, zaključili su oni.

Finansijski izvještaji pokazuju kako je “Marbo” u posljednje dvije godine upao u probleme i napravio minus od 6,5 miliona maraka, iako su, primjera radi, prošle godine imali prihode od nepunih 70 miliona maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije