Dodik "zapjenio" zbog odluke EU: "Blokirat ću novac koji su odobrili za Federaciju"

35
Radiosarajevo.ba
Dodik "zapjenio" zbog odluke EU: "Blokirat ću novac koji su odobrili za Federaciju"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 miliona eura bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila 30. juna za četiri projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Evropska komisija dan ranije saopštila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik je zaprijetio neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

"Na koji način u Evropskoj uniji, bez zajedničke odluke u Sarajevu, misle implementirati to što su odlučili", kazao je danas Dodik za Radio Slobodna Evropa.

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

RS je kandidovao osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji. Ovakva odluka dolazi nakon Dodikovih secesionističkih izjava o izdvajanju RS iz Bosne i Hercegovine. EU je ranije zamrznula 600 miliona eura za izgradnju autoceste kroz RS.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o financiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Vijeće ministara kao državna vlada, tročlano Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine.

Kadrovi Dodikovog SNSD-a mogu staviti veto na usvajanje takvih sporazuma u svakoj od ove tri državne institucije.

Vojin Mijatović: Dodiku slijedi kraj, a jedino ga pokušavaju spasiti partneri iz Sarajeva

Vojin Mijatović: Dodiku slijedi kraj, a jedino ga pokušavaju spasiti partneri iz Sarajeva

Podsjetimo, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegoni su ranije naveli kako RS nije ispunila potrebne kriterije za financiranje.

Odbačene aplikacije SNSD-ovih gradonačelnika

Doboj, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Vukosavlje općine su u RS-u kojima Evropska komisija nije odobrila bespovratna sredstva za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže, jer nisu ispunili kriterije.

Načelnici tih općina u Republici Srpskoj kadrovi su vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem čelu je Milorad Dodik, s izuzetkom Teslića kojeg vodi Milan Miličević, odnedavno predsjednik opozicijske Srpske demokratske stranke.

Dodajmo i kako je financiranje novih projekata na teritoriji RS zaustavljeno prije više od godinu dana. Iz Delegacije EU u BiH su podsjetili da je u februaru 2022. godine Evropska komisija suspendirala financiranje dva projekta na autoputu u RS-u vrijedna 600 miliona eura. Bio je to odgovor na političku krizu koju su izazvali čelnici RS-a usvajanjem, pored ostalog, neustavnog zakona o pravosudnom vijeću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (35)

/ Povezano

/ Najnovije