Dodik: 'Vrši se satanizacija RS, neću se sastati sa osobljem Ambasade SAD u BiH'

21
Radiosarajevo.ba
Dodik: 'Vrši se satanizacija RS, neću se sastati sa osobljem Ambasade SAD u BiH'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na konferenciji za medije da se u ovom entitetu u Bosni i Hercegovini obilježava datum parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Milorad Dodik je istakao da se "Bosna i Hercegovina nalazi u kolonijanom statusu i da kolonijalni upravnici koji stoluju u Sarajevu pokušavaju kroz razne mahinacije da dovedu RS u poziciju prazne ljušture koja ne bi imala smisao".

"To se najbolje vidi kroz proces koji se pokušava provesti kroz proces javne imovine. Јavna imovina po Daytonskom sporazumu pripada entitetima", rekao je Dodik.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

On je rekao da se "kolonijalna uprava, predvođena ambasadorom SAD u BiH, služi lažima", podsjećajući da je RS donijela odluku da se njeni zvaničnici neće sastajati sa osobljem američke Ambasade koje, kako kaže, podriva ustavni poredak i ruši BiH.

Dodik je istakao da se za kršenje Daytonskog sporazuma optužuju oni koji oduvijek brane slovo ovog sporazuma.

"Vidimo na koji način se vrši satanizacija Republike Srpske. Da li je moguće da se sve i jedno rukovodstvo Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima satanizuje i kriminalizuje do mjere progona kroz razne međunarodne, pa i lokalne pravosudne institucije. Gotovo da nije bilo važnog političara u RS u ovih 28 godina da nije imao problem sa međunarodnom kolonijalnom upravom. Zato ova naša borba predstavlja borbu protiv kolonijalne uprave ovdje",  naglasio je Dodik.

Danas je 28 godina od zaključivanja Daytonskog sporazuma

Danas je 28 godina od zaključivanja Daytonskog sporazuma

Poručio je da Republika Srpska ne planira secesiju, ali da će se Bosna i Hercegovina sama mirno raspasti.

"Nametanje visokog predstavnika smatramo korakom bliže mirnom razlazu i BiH će, nažalost, imati epilog mirnog razlaza", ponovio je po ko zna koji put Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije