Dodik uznemiren zbog mogućnosti povratka Nijemaca u BiH: "Niste dobrodošli"

25
Radiosarajevo.ba
Dodik uznemiren zbog mogućnosti povratka Nijemaca u BiH: "Niste dobrodošli"
FOTO: Arhiv / Šta je pozadina svega?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da je pisao ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu i upoznao ih o kršenju pravila, primjera i stavki iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Lideru SNSD-a još uvijek teško pada što očigledno ne može potpuno blokirati rad Predsjedništva, pa ponavlja da se bilo kakav stav vezan za vanjsku politiku BiH ne može saopćiti bez odluke ove institucije.

"Vidimo da u posljednje vrijeme gospoda to permanentno čini i radi i tako dovodi u pitanje ustavni poredak ove zemlje i očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Zasmetale su mu i jučerašnje poruke iz Bundestaga gdje je, između ostalog, rečeno da se razmatra mogućnost vraćanja njemačkih vojnih snaga u misiju EUFOR.

Tako, rekli su u Bundestagu, žele pokazati prisustvo na mjestu događaja i dati podršku Christianu Schmidtu.

Dodik na to reaguje riječima da njemačke snage u BiH nisu dobrodošle.

"Zanimljivo je da su mnogi veoma ostrašćeni u Bundestagu u napadima na RS i njene političare. Ista ona Njemačka koja je 1941. godine poslala Nijemce koji su asistirali Ustašama da pobiju milion ljudi na ovim prostorima, sada najavljuje da će ovdje doći njihove oružane snage.

Njihove oružane snage ovdje ne trebaju, nisu dobrodošle i ne mogu ovdje doći bez odluke Predsjedništva BiH. Ni u kojem aranžmanu ne mogu doći ovdje bez odluke Predsjedništva", kazao je.

To nije sve što mu smeta, jer mu je trn u oku i nastavak EUFOR-ove misije ALTEA. Vozila EUFOR-a ovih dana često prolaze kroz gradove RS-a što Dodiku nije drago pa priznaje da je pogriješio kada je dao saglasnost u Predsjedništvu za nastavak ove misije.

"Svaki dan ovdje paradiraju bespotrebno i pokušavaju unijeti određeni nemir ili disciplinu. Samo prije nekoliko mjeseci i sedmica komandant ALTEA-a je rekao da nema ugrožavanja mira u BiH. Sada vidimo njihove akcije i ne mogu drukčije da zaključim da to rade zajedno sa muslimanima (Dodik već neko vrijeme Bošnjake naziva muslimanima iza čega se krije vrlo opasna pozadina). Nisu učinili ništa da objasne našim ljudima dobronamjernost svoje misije, nego demonstriraju svoju moć i snagu", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije