BiH / Dodik: Narod RS-a je uz braću iz Crne Gore

27. 12. 2019. u 13:06:00 Srna

Shares: 285

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Zakon o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, koji je rano jutros usvojila crnogorska skupština, ne služi na čast državi koja govori da se zalaže za prava svih svojih građana, jer je tekst zakona diskriminatorski za crkvu, koja okuplja najveći broj vjernika u Crnoj Gori.

"S obzirom da Crna Gora ima ugovore i sa Katoličkom crkvom i islamskom i jevrejskom zajednicom, ne mogu se oteti utisku da je ovaj zakon pisan i usvojen samo da se nanese šteta Srpskoj pravoslvanoj crkvi (SPC). Zbog čega se crnogorska vlast opredijelila za ovakav korak nije jasno, posebno ako se zna da je zakon direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tu istu državu stvorila", istakao je Dodik.

On je ocijenio da slika koju je Crna Gora sinoć poslala i regionu i svijetu sigurno ne ide u prilog vlastima te zemlje, koja, kako govore, ide putem evropskih integracija.

"Nezamislivo je da se jedan zakon, koji u imenu nosi ime sloboda, usvaja u atmosferi isključivosti i odsustva dijaloga sa onima na koje se taj zakon odnosi. Izražavam divljenje i podršku monaštvu i sveštenstvu SPC u Crnoj Gori, pravoslavnom narodu Crne Gore koji je pokazao da u Crnoj Gori još živi Njegoš, koji nam je očito za nauk ostavio poruku da je “'muž čuvar žene i đeteta, a narod čuvar crkve i plemena'", istakao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH naglasio je da je narod RS-a i danas uz braću u Crnoj Gori i biće uz njih i u njihovoj borbi da se ova nepravda ispravi.

"Sa mjesta srpskog člana Predsjedništva BiH iskoristiću sve svoje međunarodne kontakte da svojim sagovornicima ukažem na nepravdu koja je ovim diskriminatorskim zakonom nanesena SPC u Crnoj Gori", poručio je Dodik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA