! / Dodik u svom stilu o Daytonskom sporazumu, pa poručio visokom predstavniku

21. 11. 2021. u 14:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"RS je izabrao put koji je zasnovan na Ustavu BiH i nema namjeru da ugrožava mir i stabilnost", poručuje član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik povodom obilježavanja 26 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejtonski sporazum onako kako je i napisan.

Poručio je da je RS ostala vijerna slovu Daytonskog sporazuma i onda kada su drugi provodili duh Daytona, “praveći masakr od sporazuma”.

"Vršeći silu, mijenjali su Daytonski sporazum kroz četiri stranca – visokog predstavnika i tri strane sudije u Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik.

Dodao je da je BiH danas u najvećoj disfunkcionalnoj krizi, te da se trebamo zapitati “kuda dalje?”.

"Trebamo se vratiti, što je više moguće, slovu Daytona. On je najbolji balans u ovoj situaciji. Iz BiH moraju otići stranci, treba se prestati sa osjećajem kako su stranci vlasnici naših života i kako su oni zaduženi da nam donesu dobro. Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa i učiniti sve da zajedničkim dogovorom napravimo ono što je moguće", poručio je Dodik.

Poručio da je BiH danas jedina zemlja kolonija u Evropi i pretvorena je u mjesto koje nije dobro za život i razvoj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)