Dodik: U Hrvatskoj i Srbiji nas razumiju, borimo se za ustavnost RS

5
Radiosarajevo.ba
Dodik: U Hrvatskoj i Srbiji nas razumiju, borimo se za ustavnost RS
Foto: YouTube / RTS / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Beogradu je danas prisustvovao obilježavanju dana državnosti Srbije kao i dodjeli sretenjskih odlikovanja u Palati Srbije, te izjavio da se "RS bori za svoju ustavnu poziciju u BiH i da u Srbiji razumiju".

"Neki pogrešno razumiju da ćemo se mi povući politički u RS da bi se izvršila centralizacija u Sarajevu. Ne! Mi to nećemo uraditi. Mi se borimo za ustavnu poziciju i meni je drago što u Srbiji to razumiju", rekao je Dodik.

Istakao je da to razumiju i "prijatelji u okruženju", te napomenuo da Hrvatska ima sličan problem sa Hrvatima u BiH.

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: "Agresija na BiH nije stala. I dalje traje"

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: "Agresija na BiH nije stala. I dalje traje"

"Oni to razumiju, razumiju i neke druge zemlje, daleko više nego što su to razumjele prije desetak godina", dodao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je "ponosno" ukazao da RS i Srbija posljednjih godina obilježavaju sve zajedničke praznike, napominjući da su predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi te vlade prisustvovali obilježavanju neustavnog Dana RS 9. januara.

Naveo je i to da je državnost jedne zemlje veoma važna, a da je jedina stabilna državnost koju imaju zemlje na Balkanu upravo državnost Srbije.

Dodik je podsjetio da je Srbija imala veoma tešku borbu za ostvarivanje svoje državnosti, ali da geneza tih događaja može da potvrdi da "Srbi na ovom prostoru nisu skorojevići, nisu od jučer, da je srpski narod ovdje stabilan".

"I Srbi koji žive van Srbije su uvijek naravno u svim svečanostima, uspjesima, praznicima, uvijek sa Srbijom, tako da ja ovdje ne predstavljam samo sebe, već sve ljude iz RS i one koji se osjećaju da su odatle", smatra Dodik.

Na kraju je dodao da Srbija bilježi značajne uspjehe, a da RS sve to prati.

"RS je danas stabilna, u pogledu institucija nema nikavih problema, njena ekonomija se razvija, 5,4 posto stopa rasta u prošloj godini je ono što nismo zaista mogli da sanjamo prošle godine, imamo najveću prosječnu platu i najveću najnižu platu koju smo ikada imali. RS se bori za mir i očuvanje svojih institucija, zaključio je član Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije