Dodik kod Marića u Ćirilici: Zaboli me svaki put kad dođem na granicu na Drini

Radiosarajevo.ba
Dodik kod Marića u Ćirilici: Zaboli me svaki put kad dođem na granicu na Drini

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ponedjeljak navečer je gostovao u emisiji "Ćirilica" na beogradskoj TV Happy.

Ohrabrivan sugestivnim pitanjima mnogo kritikovanog voditelja Milomira Marića (koji je u Srbiji optužen za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje), Dodik je iznio svoje stare stavove koji će ponovo izazvati tenzije u BiH.

Tako je ponovio da u Srebrenici nije bio genocida, gledateljima je "objasnio" da su Srbi etnički očišćeni u Federaciji a ne Bošnjaci i Hrvati u RS-u.

Tako je iznio podatak da u Bihaću trenutno živi 5 Srba, iako su, po Dodiku, u ovom gradu "bili većina" prije Drugog svjetskog rata. Međutim, podaci s posljednjeg popisa stanovništva ga demantiraju i pokazuju da je u Bihaću živjelo 910 Srba, odnosno 182 puta više nego je prezentirao Dodik.

"Tito je Bošnjacima dao naciju, a onda su oni, preko Pozderaca, etnički čistili najumnije Srbe u BiH koji su pod pritiskom morali ići u Beograd", rekao je Dodik i "podsjetio" da je to bila i "politika Turaka".

Jednako provokativan bio je Dodikov komentar na Deklaraciju SDA u kojoj se zahtijeva povratak Republike BiH.

"Republika BiH može biti samo ako Bakir (Izetbegović) odvoji svojih 25 posto", rekao je Dodik i ponovio da će RS i dalje slaviti 9. januar kao Dan RS-a iako je ovaj datum Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Član Predsjedništva BiH ponovo je SDS i PDP optužio da se nisu dovoljno suprotstavljali "namjeri političkog Sarajeva da RS-u oduzme ustavom garantovane nadležnosti".

"Najveći procenat nadležnost za europska pitanja je na RS-u i to oko 72 posto, a na zajedničkim institucijama je 12 posto. To su htjeli narušiti ne štetu Banja Luke i zato su im trebali Ivanić i Šarović", istakao je Dodik i ponovio da RS neće dozvoliti da BiH uđe u NATO pakt.

"Ne želimo NATO granicu na Drini. I ova sad granica na Drini me zaboli svaki put kad tamo dođem", rekao je Dodik i na kraju poručio gledaocima u Srbiji i regionu:

"Muslimani ne vole Srbe, ne vole Srbiju, ne vole Republiku Srpsku, svako njihovo razmišljanje je u funkciji toga."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije