Dodik tvrdi da se ne boji hapšenja te da neću doći na predstavljanje Schmidta

18
Radiosarajevo.ba
Dodik tvrdi da se ne boji hapšenja te da neću doći na predstavljanje Schmidta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U intervjuu za "Večernje novosti", već danima napetu atmosferu u Republici Srpskoj komentariše Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče. Kad se povuče, onda ćemo odlučivati šta dalje", kaže Dodik.

Na pitanje da li ćete biti na prijemu u Predsjedništvu BiH koji se organizuje povodom dolaska Christiana Schmidta, Dodik je rekao:

"Naravno da neću biti u Predsedništvu BiH kada se bude predstavljao. Vidim da se pompezno najavljuje njegov dolazak. On će se predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik. Za nas to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negde u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reću šta mislim o njegovom dolasku u BiH".

Novinara je zanimalo strahuje li Dodik od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u Predsjedništvo BiH, zbog izrečenih stavova o Srebrenici.

"Nemam straha od hapšenja! Zato sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me hapsili. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan, on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, osim vojnih. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sednici da bi potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u NSRS", dodao je Dodik.

Podsjetimo, Amir Hadžić, bh. youtuber pokrenuo je online peticiju za hapšenje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH nakon što je sam on prije dva dana pokrenuo peticiju o neprihvatanju Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

Hadžić je peticiju pokrenuo na internet platformi change.org pod nazivom “Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”.

U trenutku objavljivanja ovog teksta broj potpisnika online peticije bio je 48.995 ljudi, a broj potpisnika raste iz sekunde u sekundu.

Trenutni član predsjedništva Bosne i Hercegovine, već dugi niz godina krši mir i sigurnost svih građana države Bosne i Hercegovine. To čini svojom retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama, koji su gotovo uvijek usmjereni protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Mi smo jedina država na svijetu čiji predsjednik poriče vlastitu državu”, navodi se u opisu peticije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije