Dodik: Treba zaustaviti bilo koje odlučivanje na nivou BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda

1
Radiosarajevo.ba
Dodik: Treba zaustaviti bilo koje odlučivanje na nivou BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Sastanak stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovine (SNSD, SDP, Naša stranka, NIP i HDZ) održan je danas, 16. oktobra u Istočnom Sarajevu.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Dodik se osvrnuo na pitanje Ustavnog suda BiH.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

"Što se tiče Ustavnog suda vidljivo je da nema nikakvih pokretanja u tom pogledu, mi smo imali neke prijedloge i nama nije problem da to javno kažemo. Mi iz RS smatramo da treba krenuti ka izradi Zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi se izmijenilo učešće stranih sudija, tako što bi sadašnji izbor dvojice sudija iz Ustavnog suda išao iz RS, četri u Federaciji, a tri bi birala Parlametarna skupština. Mislim da je to dovoljno kredibilno da se krećemo dalje u tom pogledu. Ostalo je da partneri u Federaciji izuče kako, da vide kako, vjerujem da to nije nova opstrukcija.

Što se tiče ostalog, pričali smo o Zakonu sukoba interesa, radi se na njemu, čekamo finalnu verziju da o njoj razgovaramo.

Razgovarali smo o projektima koji već duže vrijeme stoje, smatramo da treba deblokirati projekat istočne i južne gasne interkonekcije, to je potrebno deblokirati kao i projekat Buk Bijela i aerodrom u Trebinju.

Dragan Čović nakon sastanka u I. Sarajevu: "Čini mi se da smo danas snažno otvorili vrata EU"

Dragan Čović nakon sastanka u I. Sarajevu: "Čini mi se da smo danas snažno otvorili vrata EU"

Kapitalno od svega jesu 14 pritoriteta, uvažavajući tajming koji je vezan za izvještaj EU komisije.

Činjenica je da BiH ima status kandidata i ovo vrijeme odlučuje da li će BiH dobiti pregovore ili ne.

Bilo bi potrebno bar još ponešto usvojiti, odabrali smo dva pitanja, Suda Bosne i Hercegovine, bošnjačka strana ima problem da to bude u Banjoj Luci, i ostat će da se to usaglasi kao i Zakon o pranju novca. To su dvije stvare koje smo ostavili, mi iz SNSD-a smatramo da se treba zaustavi bilo koje odlučivanje na nivou BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije