Od Oksa i Mevlida do Dodika: Ko je sve odbijao ustajati pred Sudom BiH

6
Radiosarajevo.ba
Od Oksa i Mevlida do Dodika: Ko je sve odbijao ustajati pred Sudom BiH
Foto: Kolaž / Ko je sve odbio ustati pred Sudom BiH

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS i bivši član Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, danas je pred Sudom BiH ponovo pokazao primitivizam, kojeg bivši načelnik Laktaša vjeruje da je - jako cool. 

Tako je strah od procesuiranja - koji je sasvim logičan - pokušao valjda prikriti pokazujući nepoštovanje prema institucijama BiH, prema sutkinji i Sudu Bosne i Hercegovine, te se nije izjasnio o krivici.

Kako prenose mediji, postupajuća sutkinja je zaključila da Dodik svojim ponašanjem "ne poštuje sud i poručila da ne izjašnjavanjem ustvari negira krivicu". 

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Prije toga je tvrdio kako ga "bole leđa", pa nije želio ustati na ulazak sutkinje niti dati svoje lične podatke. Nastojeći biti duhovit, pri upitu o datumu i mjestu rođenja rekao je da je bio "maloljetan" kada se to dogodilo prije 64 godine. 

Potom se žalio što je optužnicu dobio na latinici, a ne ćirilici, glumatao da ne razumije šta mu se stavlja na teret i slično bahačenje...

Dodik se tako svrstao među prilično "odabrano" društvo onih koji su pokušavali da ne poštuju Sud BiH.

Bursać: Suđenje Dodiku ili Dodikova sprdnja sa sudom?

Bursać: Suđenje Dodiku ili Dodikova sprdnja sa sudom?

Napadač na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mevlid Jašarević, te Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, optuženi za organizovanje terorističke grupe, u juna 2012. su udaljeni iz sudnice zbog nepoštivanja Suda BiH.

 Nakon što je Branko Perić, predsjedavajući Sudskog vijeća, upozorio optužene da moraju "ustajanjem i skidanjem kapa iskazati poštovanje prema instituciji Suda BiH", optuženi su to odbili nakon čega su udaljeni iz sudnice. 

"Ustat ću samo radi Allaha"

Suđenje je počelo upitom sudije Perića zašto optuženi ne žele ustati, na šta je prvooptuženi Jašarević odgovorio da je Sud BiH institucija koju su "izmislili ljudi", te da je sve što je od ljudi izmišljeno - prema njegovom uvjerenju - muslimanima zabranjeno poštovati. 

"To nije protest, muslimanima je zabranjeno da poštuju ljudske tvorevine!", kazao je ozbiljno optuženi Jašarević. 

Detalji s ročišta: Dodik iskazao nepoštovanje prema sudu, žalio se zbog latinice, zastave, bolova...

Detalji s ročišta: Dodik iskazao nepoštovanje prema sudu, žalio se zbog latinice, zastave, bolova...

Isti stav iznio je i drugooptuženi Fojnica, koji, kako je rekao, nije želio ustati iz "vjerskih razloga". 

Trećeoptuženi Ahmetspahić je objašnjavao "da njegovo vjersko uvjerenje nije sekularno".

I u novembru 2011. godine Jašarević i Ahmetspahić su izbačeni s ročišta zbog nepoštivanja Suda BiH. 

"Ustat ću samo radi Allaha", kazao je Jašarević, koji je u Maoci bio poznat kao Abdurahman.

 Neću se klanjati onima kojima se vi klanjate, dodat će Ahmetspahić.  

Kada u februaru 2011. godine počelo suđenje Harisu Čauševiću Oksu i ostalima za teroristički napad na Policijsku stanicu Bugojno u kojem je ubijen policajac Tarik Ljubuškić, a policajka Edina Hindić teško ranjena, većina optuženih nije htjela da ustane pred Sudom BiH.

"Neću ustati, nije bitno zbog čega, ali neću ustati”, govorio je Oks. 

Advokati su objašnjavali "da njihovi klijenti i dalje ne priznaju Sud BiH". Poput Milorada Dodika danas, zar ne?

Prije samog izjašnjavanja o krivnji sutkinja u ovom slučaju Tatjana Kosović obavijestila je prisutne da trećeoptuženi Naser Palislamović "nije želio doći u sudnicu i još jednom pokazao da ne poštuje ovu ustanovu".

Šta će učiniti institucije?

U decembru 2019. Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor petorici osumnjičenih ISIL-ovaca. Sedam ih je iz Sirije deportovano na Međunarodni aerodrom Sarajevo. 

U pritvoru su Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Emir Ališić i Milarem Berbić, a na ispitivanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu su bili Armen Dželko i Muharem Dunić. 

Hamza Labidi odbio je ustati pred Sudom BiH. Obrazložio je da to ne želi uraditi zbog vjerskih razloga, pisao je tada Avaz.

Za razliku od Dodika, nakon konsultacija s advokatom, to je ipak učinio.

Dodik se obratio nakon ročišta, na suđenju se žalio da ga bole leđa - nije htio ustati

Dodik se obratio nakon ročišta, na suđenju se žalio da ga bole leđa - nije htio ustati

Jedan od povratnika iz Sirije je i Mirza Kapić. On je 2017. godine zbog aktivnosti povezanih s terorizmom osuđen na kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora koju je odslužio. 

I on je na početku suđenja je odbio ustati prilikom ulaska sudaca uz obrazloženje da mu "vjera to ne dozvoljava", "zbog čega je sudsko vijeće odlučilo da neće prisustvovati ročištima". U ljeto ove godine Kapić je ponovo hapšen zbog pripremanja napada na džamiju. 

Bilo kroz isključivanje sa ročišta ili savjetima advokata većina spomenutih osoba je, na kraju, počela da poštuje institucije države Bosne i Hercegovine i Sud BiH.

Hoće li i Dodik biti izbacivan iz sudnice ili će mu biti zabranjeno prisustvo ročištima?

Kako god, Sud BiH i država BiH morat će – makar sada - pokazati da zakoni vrijede i Milorada Dodika, koji se trudi pokazati da jednako prezire institucije BiH kao i razni radikali, teroristi i povratnici sa stranih ratišta...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije