"Dodik, Stevandić i Vico nude Zeljkoviću i drugima 50 miliona KM za priznanje krivice"

3
Radiosarajevo.ba
"Dodik, Stevandić i Vico nude Zeljkoviću i drugima 50 miliona KM za priznanje krivice"
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija / Zeljkoviću i saučesnicima prijeti 15 godina zatvora

Poznati blogger i novinar Slobodan Vasković donosi nove informacije o aferi koja iz temelja potresa vlast u bh. entitetu RS.

Riječ je, naravno, o aferi "Kisik" koja iz dana u dan razotkriva razmjere bešćutnosti ovdašnjih vladajućih u našoj zemlji.

Vasković tako ističe da je vlast Milorada Dodika suočena s dvije ogromne afere, davanje industrijskog kiseonika teško oboljelim od COVID 19 u svim bolnicama u Republici Srpskoj i teškom kriminalu prilikom nabavki medicinske opreme tokom pandemije, a preko Instituta za javno zdravstvo.

"I dalje pokušavaju da, ne birajući sredstva, zagase oba zločina. Dodik je i dalje maksimalno, jezivo, pragmatičan - koristi činjenicu da je afera "Kiseonik" u drugi plan gurnula aferu sa teškim kriminalnim djelima počinjenim preko Instituta. Dok javnost sve dublje zgrožena nedjelima nad pacijentima svu pažnju usmjerava na aferu "Kiseonik", očekujući da nadležna Tužilaštva konačno reaguju, Dodik, Nenad Stevandić i Vico Zeljković, Dodikov setrić, vode pregovore sa pritvorenim Branislavom Zeljkovićem da preuzme svu odgovornost na sebe", ističe Vasković na svom blogu.

Isto se, kako tvrdi, nudi i ostalim pritvorenim u toj aferi - Slavku Bojiću, Saši Markoviću i Draganu Dubravcu.

"Njima četvorici ponuđeno je pedeset miliona KM da priznaju krivicu i preuzmu sve njene posljedice na sebe, kako bi se na taj način obustavila dalja istraga. Cifra jeste ogromna, ali su ulozi još veći - na 'panju' su političke glave Dodika i Stevandića, dok bi eventualno hapšenje Vice Zeljkovića za Dodika bilo, takođe, politički pogubno", navodi ovaj novinar.

On tvrdi da nijedno kriminalno djelo, tokom nabavki mediciskih roba za borbu protiv virusa, Zeljković nije počinio bez odobrenja Nenada Stevandića.

"Sve prevare, osmišljene su u Dodikovom kabinetu, on je rukovodio njima, nakon čega bi Stevandić izdao nalog Zeljkoviću preko koga da se obavi prljavi posao i sprovede pljačka. Vico Zeljković je u cijelom projektu imao izvršne zadatke milionskog pranja novca. Svi tragovi u istrazi koju vodi Miodrag Bajić, Specijalni tužilac, vode ka Dodiku, Stevandiću i Vici Zeljkoviću, a ponuda od 50 miliona KM pritvorenim. U ovom trenutku Glavi Hobotnice djeluje kao jedini način da se spasu od hapšenja", zaključio je Vasković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije