Dodik: Sarađivat ću sa legitimnim predstavnicima iz FBiH

Srna
Dodik: Sarađivat ću sa legitimnim predstavnicima iz FBiH
Foto: EPA / Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će SNSD ostvariti veliku pobjedu na predstojećim opštim izborima u BiH i naglasio da je ovoj stranci važno da popuni kvote koje pripadaju Srbima i RS.

Dodik je, govoreći o partnerstvu nakon izbora, rekao večeras za "TV 1" da se mora ući u vlast na nivou BiH i da će se SNSD opredijeliti u zavisnosti od toga ko će biti u vlasti u Federaciji BiH.

Na pitanje ima li neko sa kim nikada ne bi ušao u vlast kada je riječ o FBiH, Dodik je rekao da ne razmišlja o tome.

"Ako federalna javnost, narod u FBiH, Bošnjaci i Hrvati izaberu partije koje mogu u ime njih da upravljaju društvom, oni su za mene legitimni i legalni. Nemam namjeru da govorim o tome je li neko pogriješio u tome", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da se SNSD nikada neće vratiti u Socijalističku internacionalu, "jer to i ne postoji".

On je podsjetio da se 2014. godine SDP žalio Etičkom komitetu Internacionale i da su rekli da je SNSD napravio savez sa ultradesnom politikom.

"Mi smo bili bukvalno primorani da uđemo u zajedničke institucije. Nas ne zanima ko je sa druge strane. Može biti SDA, može biti SDP. Onaj ko je dobio većinsku podršku naroda sa tog prostora, on je za nas legitiman", dodao je Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da je njegovo opredjeljenje socijaldemokratsko te napomenuo nije bio u vlasti od 2001. do 2005. godine jer nije prihvatio međunarodni intervencionizam.

On je rekao da SNSD u vlasti u Republici Srpskoj pokušava da nametne socijalnu dimenziju svoje politike.

"Pokušavamo da upravo tu socijalnu dimenziju naše politike nametnemo ili na neki način provučemo kroz ono što su oficijelne odluke vlasti: od niza stvari koje idu na ruku tome da poboljšaju položaj običnih ljudi, onoga što je veoma važno, a to je da se razvijamo, da rastemo, da smo osjetljivi na svaki pojedinačni izazov, bez obzira na to koliko on bio težak", naveo je Dodik.

Kao posljednji primjer tih aktivnosti, Dodik je naveo nedavni sastanak sa predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem na kojem je bilo riječi, između ostalog, o akcizama i Izbornom zakonu.

"Razgovarali smo o stanju u BiH. Mislim da smo se saglasili o tome da je stanje u vlasti na nivou BiH u potpunom ćorsokaku, da BiH ima ozbiljnu krizu institucija i da se ne vidi čak neki način da se iz tog ćorsokaka izvuče", dodao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije