Banja Luka / Dodik sad napao i Biseru Turković: "Ona BiH doživljava kao kalifat SDA"

26. 02. 2020. u 17:19:00 Srna

Shares: 165

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je ministrica inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Bisera Turković na današnjem sastanku sa zamjenicima amabasadora i otpravnicima poslova u ambasadama u BiH "iznosila privatne stavove", odnosno stavove njene političke partije iako je sastanak sazvala u Ministarstvu inostranih poslova kao ministar, a ne privatno kao Biserka Turković, funkcioner SDA.

"Gospođa Turković, prije svega, treba da zna da je spoljna politka BiH u nadležnosti Predsjedništva BiH, te da je za kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice nadređeno Predsjedništvo BiH sa kojima treba da usaglašava svoje djelovanje, što do sada nije radila čime direktno krši Ustav BiH", rekao je Dodik Srni upitan da prokomentariše sastanak koji je Turković danas organizovala u sjedištu MIP-u sa zamjenicima ambasadora ili otpravnicima poslova u ambasadama u BiH, mada je pozvala lično ambasadore, da bi im objasnila situaciju u BiH sa svoje tačke gledišta.

Dodik je istakao da je očigledno da "Bisera Turković BiH doživljava kao kalifat svoje stranke, pa tako i djeluje iznoseći neusaglašene i privatne stavove i nepogrešivo se uklapa u društveni ambijent u kome preovlađuje ekstremističko ponašanje".

"Ali, nažalost, u naopakom i poremećenom rezonovanju, po kome je Turković poznata, sve je moguće, pa tako i da u svom obraćanju govori da je 'narod u BiH' miroljubiv. Očigledno je mislila na svoj narod, dok je druga dva konstitutivna naroda, Srbe i Hrvate, po običaju zaboravila. Da je mislila na sve narode u BiH ne bi govorila u jednini", naglasio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je ocijenio da "nema sumnje da upravo ovako, antidejtonsko djelovanje ministrice Turković unosi dodatne probleme u funkcionisanje BiH, jer ima drastičan defekt osjećajnosti za političku realnost BiH koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda kako to kaže i Dejtonski sporazum, a ne od jednog naroda kako bi to ona da nameće".

KOMENTARI (5)