Bisera Turković uporedila sebe s Trumpom i objasnila zašto je sina povela u SAD

Radiosarajevo.ba
Bisera Turković uporedila sebe s Trumpom i objasnila zašto je sina povela u SAD
Foto: Privatni album / Bisera Turković i Michael Pompeo

Ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je kako je sina povela u Sjedinjene Američke Države (SAD) da bi joj pridržavao tašnu, dodavao stvari i pružao ruku kada se kreće uz stepenice i niz stepenice.

Mediji su proteklih dana izvještavali o tome da je Turkovićeva povela svog sina u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što se uporedila s predsjednikom SAD Donaldom Trumpom navodeći da i Trumpova kćerka pomaže predsjedniku SAD Turković je opširno objasnila razlog zbog kojeg je u službenu posjetu SAD išla u pratnji sina.

Ocijenila je da je uloga njenog sina Alija Turkovića mnogo manja nego što je uloga nekih drugih ljudi i da ona ne želi komentarisati druge vlade i institucije odbijajući na taj način odgovoriti na pitanje da li je poređenje s Trumpom adekvatno:

"Znate, ja mislim da ljudi, oni koji ne rade puno, imaju puno vremena za kritikovanje i izmišljanje. Postoje novinari koji su veoma dobronamjerni i koji kritikovanjem obavljaju svoj posao, odnosno pokušavaju napraviti pravičnu državu i doprinijeti njenom razvoju. Ja to vrlo cijenim. Međutim, cijenila bih i da barataju realnim pokazateljima i realnim činjenicama."

Istakla je da je njen sin kojeg je povela u SAD magistrirao u SAD te da je on sam snosio svoje troškove, odnosno da je bio u “privatnom kapacitetu”. Kako kaže, njen sin nije bio u SAD o trošku države BiH, ali je u isto vrijeme pomagao njoj.

"Ja sam napravila uštedu. Nisam vodila nekoga iz kabineta za koga bi morala plaćati kartu i smještaj i sve ostalo. To je druga strana koja se ne vidi i ne problematizuje. Problematizuje se da li je neko sa mnom ili nije. Naravno, tu postoji pitanje uloge u kojoj se nalazi taj neko i suštinske uloge šta država gubi, a šta država dobija. Mislim da nam to treba biti motivacija u procjenama. On nije državni službenik, nije službenik u kabinetu, ne prima nikakav dohodak od nikoga i nalazi se zaista u kapacitetu nekoga ko pomaže lično meni", kazala je Turković u intervju za Voice of America (VOA).

Na pitanje o tome da li je njen sin prisustvovao službenim sastancima Turković je odgovorila riječima da ne prisustvuje “ako ne postoji potreba” te da nije bio prisutan na sastanku sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom i na nekim od sastanaka.

"Ali isto tako je bio u mojoj pratnji kada mi je to bilo potrebno", potvrdila je ministarka spoljnih poslova BiH.

Novinar je otvoreno pitao Turković da li razumije kako je nekim ljudima neobično da osoba koja nema službenu funkciju bude prisutna na nekim službenim sastancima gdje se predstavlja država:

"Prvo, riječ je o predstavljaju države… Ako to postavimo kao pitanje, onda bih ja postavila malo drugačije pitanje. Znate, vi imate nekoga ko vam nosi tašnu, ko vam dodaje i ko vam pruža ruku uz stepenice i niz stepenice. Nisam baš sigurna da je to predstavljanje države. S druge strane, imate ljude koji su zaposleni i primaju velike plate po osnovu nekih konsultativnih ugovora koje plate ne znate ko, na koji način i nisu vam dostupni ugovori koji postoje. Dakle, ne rade pro bono. Govorim generalno o BiH i državnim institucijama. Ako primate novac od nekoga onda je pitanje lojalnosti prema tom nekome. Ja cijenim dobronamjernost i takvih poteza. Znate, problematizuje se besplatno učešće u sasvim privatnoj ulozi, privatne pomoći, nekoga, a s druge strane imate savjetnike koji primaju plate po osnovu konsultantskih ugovora od nekih drugih vlada i država. To se ne problematizuje. Mislim da bi novinari koji vrše analize, ukoliko su dobronamjerni, zaista trebali izvršiti jednu cjelovitu analizu i ponuditi publici uvid u sve segmente takvog djelovanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije