Dodik na RTRS-u: Nikad nisam pozivao na rat, dok Izetbegović prijeti oružjem

Radiosarajevo.ba
Dodik na RTRS-u: Nikad nisam pozivao na rat, dok Izetbegović prijeti oružjem

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je u emisiji "Aktuelno" na RTRS-u. U središtu pažnje bilo je pita Ustavnog suda BiH, odnosno stranih sudija u njemu. Dodik je rekao da je Ustavni sud BiH još prije 15 godina "krenuo da osporava sve vezano za Republiku Srpsku".

"Krenuli su sa onim najvažnijim, što dira emociju, mentalitet, posvećenost, a to je ukidanje himne, grba, zastave i da završe sa tim simboličkim stvarima. Sada je na red došla imovina. No, drago mi je što su svi politički faktori u RS-u, i vlast i opozicija, shvatili da se radi o teškom političkom trenutku", rekao je Dodik.

Oštro je kritikovao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

"Izetbegović izađe i kaže 'Borite se svim sredstvima, oružjem i ratom ako treba'. Mi nikad nismo pozivali na rat. Kako Izetbegović misli kreirati rat? Gdje su mu jedinice, paravojske? Ljudi ne treba da se plaše, to su prazne političke priče. Nigdje nećete naći da sam ja rekao da pozivam na rat", poručio je je Dodik.

On je izjavio da je proces razgradnje RS-a od međunarodne zajednice i danas prisutan.

"Ukoliko se BiH ne vrati bazičnom dogovoru tri naroda teško će živjeti", istakao je Dodik i objasnio da se uvijek zalagao za poštovanje principa Dejtona te rekao da podržava zahtjev HDZ-a za izmjenom Izbornog zakona.

"Ako Bosna i Hercegovina ne uspije, RS može sama", rekao je Dodik i osvrnuo se na veto koji je uložio oko angažovanje Frontexa na granicama BiH.

"Druga tačka dnevnog reda posljednje sjednice Predsjedništva BiH bila je angažovanje Frontexa na granicama BiH. To se dešavalo ubrzano, nije bilo dovedeno do kraja. Željko Komšić je to, iz njegovih razloga, stavio ubrzano na dnevni red. Јa sam rekao da treba Frontexu ponuditi da se rasporedi na granici sa Crnom Gorom, ali on je rekao da treba na granici sa Hrvatskom", rekao je Dodik i objasnio da bi hermetičko zatvaranje granice prema Hrvatskoj stvorilo problem za cijelu BiH jer bi to značilo da migrant ne mogu nikud iz BiH.

Komentirajući navode da evropski zvanični razmatraju uvođenje sankcija njemu Dodik je istakao da ne vjeruje u taj scenario.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije