Dodik: Prvi maj je još jedan datum kada ćemo morati da ostanemo u kućama

Srna
Dodik:  Prvi maj je još jedan datum kada ćemo morati da ostanemo u kućama
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / MIlorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je kombinacija zdravstvenih i administrativnih mjera uz disciplinovano ponašanje građana pomoglo da RS nema eskalaciju epidemije.

Dodik je istakao da se ogromna većina građana tokom vaskršnjih praznika pridržavala mjera, te da im zahvaljuje na tome: "Naš narod je vjerujući, privržen je Crkvi i tradiciji. Veliku odgovornost imalo je sveštenstvo, a posebno vladike i patrijarh, koji su razumjeli kakvo je vrijeme i na taj način su i reagovali. Kada se tome doda disciplina i odgovornost ljudi, onda mogu reći da je sve prošlo kako treba."

On je za ATV rekao da su rigorozne mjere bile neophodne zbog svih građana, te da je postojala opasnost da neodgovornim ponašanjem bude poništen dosadašnji uspjeh u borbi protiv virusa.

"Bilo bi neodgovorno da sada, kada smo pri kraju epidemije, koju nismo savladali, ali je stavljamo pod kontrolu, sve pokvarimo za vaskršnje i prvomajske praznike. Prvi maj je još jedan datum kada ćemo morati da ostanemo u kućama i da bismo poslije toga mogli da pokušamo da vratimo neke elemente normalizacije života, prije svega, kada je riječ o poslu i radu prodavnica i radnji iz uslužnog sektora. To smo već dogovorili, ali to zavisi od toga kakva će slika biti za desetak dana", kaže Dodik.

Na pitanje da li je izvjesnija odluka o relaksiranju ili uvođenju rigoroznijih mjera, Dodik je naveo da to ne zavisi samo od prilika u RS-u. "To prevashodno zavisi od razvoja epidemiološke situacije u regionu i kod nas. Ako prebrodimo još 1. maj kao epidemiološki opasan termin i kada prođe sedam dana od toga, vjerujem da iza Đurđevdana /6. maja/ možemo da razmišljamo o ublažavanju nekih mjera. Možda i prije 1. maja budu otvorene neke prodavnice jer o tome razmišljamo. Sigurno neće biti ukinute sve mjere, moramo ostati oprezni jer ne smijemo na kraju dovesti sve u pitanje."

Govoreći o uspostavljanju karantina pri graničnim prelazima, Dodik je naveo da su se trudili da u njima obezbijede maksimalne moguće uslove za takav način života.

"Koristili smo naše najbolje kapacitete. Odluku o uspostavljanju karantina smo donijeli da bismo naše ljude zadržali u inostranstvu jer bi masovan dolazak bio i masovna prijetnja koja može predstavljati dodatni udar na naš zdravstveni sektor i ekonomiju. Ta mjera se pokazala prilično uspješnom i korisnom", naglasio je Dodik.

Ističući da vlast ostaje zahvalna medicinskom osoblju, Dodik je rekao da su zbog toga odlučili da iz zahvalnosti, ako je to moguće iskazati na taj način, svim radnicima u zdravstvu bude isplaćeno po 1.000 KM. Dodik je podsjetio da će pred 1. maj isti iznos biti isplaćen i policiji, komunalnoj policiji, inspektorima i pripadnicima Uprave civilne zaštite.

Govoreći o negativnim komentarima i prijedlozima da umjesto jednokratne pomoći budu povećane plate zdravstvenim radnicima, Dodik je istakao da je većina ljudi iz sadašnje opozicije bila u vlasti i imala priliku da se pokaže. Svi u svijetu, dodao je on, saglasni su da će ekonomija imati znatan pad, te da to neminovno dovodi i do smanjenja javnih prihoda.

Prema njegovim riječima, predsjednik PDP-a Branislav Borenović i ostali lideri opozicije predstavljaju samo da u Banjaluci ništa ne valja, a da je u Sarajevu sve u redu: "Naravno da je Borenović slobodan u Sarajevu kada ga obožavaju zato što se bavi masovnim izdajama koje su ovdje nedopustive. Radi se o ljudima koji mrze ovaj narod zato što nije glasao za njih. Zato su spremni da na nivou BiH rade na štetu RS. Iz tog razloga to rade Borenović i /Mirko/ Šarović. Oni ne mogu da oproste narodu što nije glasao za njih."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije