Novi američki ambasador predao akreditive Dodiku: Pogledajte susret u Predsjedništvu

Radiosarajevo.ba
Novi američki ambasador predao akreditive Dodiku: Pogledajte susret u Predsjedništvu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Susret Erica Nelsona i Milorada Dodika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Sarajevu akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Georgea Nelsona.

Ambasador Nelson istaknuo je da će SAD i dalje biti garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

"Radujem se što ću sa Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu BiH pomagati vašoj zemlji da napreduje ka partnerstvu u NATO savezu i EU, što su njeni zacrtani ciljevi", poručio je novi američki ambasador u BiH tokom predaje akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zaželio je dobrodošlicu novom ambasadoru, te mu je poželio uspješan mandat, dodao je da dolazi u BiH koja je složena zemlja.

"Postoji dosta otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH. Naš osnov je Ustav, koji je dio Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik.

On je kazao kako je visoki predstavnik predugo u BiH, te da je potrebno zajednički raditi na tome da njegova uloga što prije bude okončana.

"Mi smo opredijeljeni za EU integracije. Želim da Vam kažem da je upravo danas Vlada RS usvojila sve odluke u vezi sa odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će ostali nivoi vlasti to uraditi u naredna dva, tri dana, čime se ostvaruju uslovi da ih predamo u Brisel", naveo je Dodik.

Predsjedavajući se osvrnuo i na put BiH prema NATO-u.

"Mi smo opredijeljeni za saradnju sa NATO-om, imamo određene angažmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici su u različitim misijama u okviru samog NATO-a. Želim Vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u i to je jedno od pitanja koje je sada na dnevnom redu, za razliku od EU gdje postoji konsenzus. Sve ovo vrijeme biće dovoljno da pojasnimo sva pitanja", kazao je Dodik.

Napominjemo, novoimenovani ambasador SAD-a u Eric George Nelson preuzima dužnost od dosadašnje američke ambasadorice Maureen Cormack.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije