Washington / Novi američki ambasador u BiH podržao taktiku sankcionisanja političara

05. 10. 2018. u 09:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 265

Eric George Nelson, nominovan za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, dao je izjavu pred senatskim Odborom za vanjske poslove.

Nelsona je nominovao predsjednik SAD-a Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo.

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine.

Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Nelson je u izjavi pred Senatom izrazio zahvalnost za povjerenje koje su mu ukazali predsjednik Trump i državni sekretar Pompeo te je izrazio nadu da će zadobiti i povjerenje Senata, javlja Glas Amerike.

Naglasio je da je ponosan činjenicom da njegova nominacija za novog američkog ambasadora u BiH pokazuje koliko SAD cijeni raznolikost.

"Američka raznolikost je osnova naših svih sloboda, i čini nas inovativnom, i dinamičnom zemljom. A BiH upravo s nama dijeli tu osnovnu karakteristiku, jer iza nje stoje stoljeća različitosti i vjerske koegzistencije", istakao je Nelson.

Dodao je da "ima privilegiju da njeguje svoju karijeru služeći svojoj zemlji već 35 godina, kada je postao volonter u mirovnom korpusu u Liberiji, a potom služio diljem Evrope, Latinske Amerike, kao i u Pakistanu".

"Skromni primjeri moga djeda i bake, koji su na svoj našin služili narodu, za mene je i danas inspiracija. Oni su bili porijeklom Slovaci, i vodili su Luteransku kongregaciju u Pennsylvaniji i Ohiju. A moji drugi djed i baka su švedskog i danskog porijekla, vrijedni par koji je preživio Veliku depresiju neumorno služeći mušterije u malom restoranu u New Jerseyu", kazao je.

Nelson je istakao da će, ukoliko ga Senat potvrdi, ponosno voditi lojalan i uspješan tim.

"Koristiću svaku priliku da ukažem na njihov sjajan posao koji odrađuju za Ameriku i njen narod. Sjedinjene Države su bezbjednije i prosperitetnije kada je i Evropa stabilna i prosperitetna", dodao je.

Napomenuo je da su "kada je 100.000 ljudi u BiH poginulo u ratu, a dva miliona ih izbjeglo iz bosanskog rata, Sjedinjene Države intervenirale silom i diplomatijom, kako bi se taj rat okončao".

"Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države će ostati čvrsto odlučne da podrže suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko su postignuće, ali ne smijemo to uzeti zdravo za gotovo. Put koji najsigurnije vodi budućnosti koja obećava jest integracija u euroatlantske institucije. Nažalost, isuviše mnogo političara u BiH i dalje etnički nacionalizam i osobno bogaćenje stavljaju daleko ispred ključno potrebnih reformi", istakao je Nelson.

Govoreći o prioritetima u radu, ukoliko bude potvrđen na položaj, Nelson je kazao da će "rad američke ambasade u BiH fokusirati na nekoliko prioritetnih stvari: kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i endemska korupcija podrivaju stabilnost BiH".

"Reforme su ključne u cilju smanjenja poreza, poboljšanja u polju otvaranja malih i srednjih biznisa, kao i privatiziranja mastodontskih javnih poduzeća. Ako budem potvrđen, vršit ću pritisak da se ispune i poštuju standardi koji će osigurati da BiH postane istinski privlačno odredište za američkio ulaganje i izvoz. Također, ako budem potvrđen na položaj, promovirat ću efikasnu vladu, i vladavinu i poštivanje zakona", naglasio je.

Na veliki žalost, kako je kazao, organizacija Transparency International ocjenjuje BiH jednom od nakorumpiranijih zemalja u cijeloj Evropi.

"Ja ću nastaviti odlučna nastojanja američke ambasade da se poboljša transparentnost u vladi, kao i odgovornost zvaničnika. Kada lokalne institucije ne uspiju ili ne mogu reagirati, ili kada se prijeti miru i stabilnosti, ciljane američke sankcije uvijek mogu biti efikasan lijek za to. Naš prioritet će biti poboljšanje sigurnosti. U tom smislu će Sjedinjene Države nastaviti nastaviti borbu protiv zlih stranih utjecaja, nasilnog ekstremizma, one će jačati provođenje zakona, i pomoći u ojačanju granica BiH", kazao je Nelson, dodavši da je BiH partner SAD-a u borbi protiv terorizma, i ima svoje trupe u okviru vojne misije u Afghanistanu.

Naglasio je da Sjedinjene Države čvrsto podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO savezu, i uvođenje demokratskih ideala i vrijednosti.

"Pritisnuti ću vlasti BiH da uveliko poboljšaju stanje ljudskih prava. Predsjednik Trump je izjavio u Varšavi prošle godine: 'Mi, više od svega, cijenimo dostojanstvo svakog ljudskog života, mi štitimo prava svakog čovjeka, mi s drugima dijelimo nadu da će svaka duša na zemlji jednom živjeti u slobodi...' Sjedinjene Države će u BiH potaknuti napredak demokracije promocijom slobode medija, vjerskih sloboda, i reforme obrazovanja. Ja ću se boriti i za preuzimanje odgovornosti za zločine iz prošlosti, i za tretiranje svih građana jednakima pred zakonom", istakao je Nelson.

Kako je kazao, SAD-u je potrebno jako partnerstvo da bi pomogli BiH da ostvari stvarni mir i napredak.

"Ako budem potvrđen na ovaj položaj, ja ću pomagati u povezivanju civilnog društva, privatnog sektora, uz pomoć naših evropskih partnera. Jedva čekam da počnem raditi sa svim liderima u BiH, koji dijele naše ciljeve i koji su spremni da unište korupciju i provedu potrebne reforme", kazao je Nelson obraćajući se senatskom Odborom za vanjske poslove.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA