Dodik poručio da prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH

19
Radiosarajevo.ba
Dodik poručio da prekida svaki kontakt s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je da je u toku formiranje tima koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju "o antidejtonskom djelovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH".

On je podsjetio da je na jučerašnjem sastanku predstavnika koalicije koja obavlja vlast u RS odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi RS o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

"Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa", kaže Dodik.

Pogledajte bazu odakle su uzletjeli američki bombarderi prema Bosni i Hercegovini

Pogledajte bazu odakle su uzletjeli američki bombarderi prema Bosni i Hercegovini

On ističe da je RS potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku.

Dodik tvrdi da američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Savjeta bezbjednosti UN podržavaju, kako kaže, ''privatno neimenovano lice za visokog predstavnika''.

"Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Кavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH", navodi Dodik.

Dodik rekao, pa po ko zna koji put porekao: SNSD će dati saglasnost za imenovanje bh. ambasadora

Dodik rekao, pa po ko zna koji put porekao: SNSD će dati saglasnost za imenovanje bh. ambasadora

On dodaje da će stoga vlast RS obustaviti sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada.

Kontakte će, pojašnjava Dodik, obustaviti predstavnici vlasti u RS i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama, piše Srpskainfo.

"Vlada RS će takvu odluku donijeti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasjedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sjednica Skupštine po ovom pitanju. Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada RS", rekao je Dodik.

On kaže da bilo kakvo preduzimanje mjera navedenih "neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine RS, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije