Dragan Bursać: “Umiveni“ Milorad Dodik večeras najavio odcijepljenje!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: “Umiveni“ Milorad Dodik večeras najavio odcijepljenje!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Milroad Dodik / Dragan Bursać

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Dodik kaže da će se svaki ulazak oružanih snaga "jednog entiteta u drugi smatrati agresijom". Dakle, on je spreman za secesiju i još gore, spreman je za upotrebu sile. Međunarodna zajednico, Osmorko, sudovi, tužilaštva, EU, NATO, ima li koga???“

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

“Dirnete li nam imovinu, mi ćemo istog trenutka efektirati odluku o odvajanju. U toku noći ćemo donijeti odluku o tome. Ako oni hoće neka to provjere, neka izvole. Imovina je crvena linija. Neće se to desiti na nivou Parlamenta BiH".

Ovako je danas na press konferenciji Milorad Dodik pokazao i svijetu i domaćoj javnosti da ga boli donji dio leđa i za Bosnom i Hercegovinom, i za mirom, i za razumom, i za zakonom. Priča o “crvenim linijama“, o kršenju Ustava BiH, o impotenciji međunarodne zajednice je izgleda dosegla svoj vrhunac.

Damir Mašić: Dodik će završiti u zatvoru istu noć kad naruši ustavno-pravni poredak BiH

Damir Mašić: Dodik će završiti u zatvoru istu noć kad naruši ustavno-pravni poredak BiH

OHR na spavanju

Pa ćemo krenuti od kraja, preciznije od međunarodne zajednice, koja se trenutno bavi, hmm… ček da vidim, a da četvrtak je, a to znači samo dan do petka, kad se ionako ne radi, a to znači...shvatili ste. Iz OHR-a bije promaja u vidu šutnje.

Iako više nema Valentina Incka, tu je sada Christian Schmidt, koji je poslovično izražavanje zabrinutosti zamijenio odsustvom petljanja u svoj posao. Pa tako na ovu i slične izjave, koje ne samo da su protivzakonite, nego su i ratnohuškačke sa tendencijom da se ostvare i da se zaista zemlja uvede u rat, on i njegov OHR izgleda od sna ne reaguju. Kažem njegov OHR, zato što ova kancelarija ne pokazuje pretjeranu zainteresovanost a bavljenje svojim poslom. Prešlo im od šefa.

Šta bi bio početak sukoba?

A Milorad Dodik tačno zna da može pritiskati do neke svoje granice. Samo je đavolji posao što izgleda više nema granica osim onih koje Dodik sam sebi postavi.

Jer otkada je postao najpoželjnija politička udavača i otkada je uhljebio sve svoje najrigidnije kadrove poput sadašnjeg ministra bezbjednosti Nenada Nešića, a koji kaže da mu BiH nije domovina, Dodik se sa pozicije predsjednika entiteta vratio starom hobiju, uništavanja, razgrađivanja i ukidanja države Bosne i Hercegovine. Nije da nema saveznika, ali ga i samog odlično ide. 

A hoće li mu naum poći za rukom, prije je to bilo pitanje spekulacija i teoretskih nadmudrivanja, a danas je već stvar nečeg što, nažalost, može postati realnost na terenu, realnost u našim životima.

Da je sve daleko od šale, svjedoči i njegova naredna izjava u kojoj kaže da neće biti sukoba, ali da će se svaki ulazak oružanih snaga "jednog entiteta u drugi smatrati agresijom".

"Mi nećemo ni milimetra nigdje ući. Stalno prizivaju neki sukob. MI ćemo RS braniti, nemamo razloga da nekoga napadamo. RS je naš grunt, i BiH je sastavljena od entiteta. Nama su data prava Dejtonom i mi ih uzimamo“ zaključiio je pobjedonosno Dodik.

A šta to u stvarnosti znači?

Hoće li službenici SIPA-e biti tretirani kao strani naoružani ljudi RS-u? Hoće li to entitet u kome su nacionalističke strasti eksplodirale ocijeniti u jednom trenutku da je neko sa državnog-BiH nivoa napao RS? Ponavljam, a to je jako ozbiljna stvar, Milorad Dodik,koji i sam reče da RS tretira kao svoj grunt ima dovoljno policijskih profesionalno obučenih snaga, kao i oružja i oruđa da napravi ozbiljnu štetu, a koja bi bila inicijalna kapisla za mnogo ozbiljnije sukobe na balkanskom buretu baruta. 

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić (SDP) komentarišući najavu Dodikove (eventualne) secesije, kazao je kako će Dodik završit će zatvoru istu noć kada naruši pravni poredak BiH. Što bi se zaista i trebalo desiti, uz jednu moju opasku- a ko će ga hapsit, jer do sad Dodiku nije falila dlaka sa glave???

Milorad Dodik ponovo prijeti: Ko pokuša da otme imovinu donio je odluku o nezavisnosti RS

Milorad Dodik ponovo prijeti: Ko pokuša da otme imovinu donio je odluku o nezavisnosti RS

Selo gori, Osmorka se češlja

To prvo, a sad drugo, a možda i važnije:

Aktulena politička situacija u kojoj su partije Osmorke uzele Dodika za svog koalicionog partnera dovela je do toga da je laktaški vožd i politički i faktički jači nego ikad, dok sa druge strane, primjerice u Federaciji BiH nije čak ni formirana vlast. Isto tako od kojekakvih neobrazovanih i neinformiranih kvazianalitičara možemo čuti kako Dodik postaje “bolji“, “mirniji“, kako je “umiven“, kako je postao “Europejac“.

Pa ja javno pitam, a kako bi nam tek bilo da se nije “smirio“ i “umio“? Ovo dabome treba shvatiti cinično zato što Milorad Dodik niti je bolji, niti je umiveniji, niti je civilizovaniji. Naprotiv. Grize i grabi koliko se može protegnuti i otrgnuti. A baš može! Nakon zavođenja sjevernokorejske diktature u manjem entitetu, krenuo je u konačnu destabilizaciju i ništenje zemlje. .

I to se sve dešava bez bilo kakvih reakcija.

Pisac i publicista Faruk Šehić na sve ovo kaže:

“Dodik maše secesijom, jasno, glasno, precizno, Trojka o nepotizmu, lažnim diplomama etc.  kakav vakat to be alive. Isto ko raja sa jugoslavenskim zastavama dok po njima puca snajper s Holiday Inna 1992. I veća je to izgubljenost nego onda. Pakt s đavolom/ima sponzorisan by MZ

Ali pravo zlo je što je danas sve manje glasova koji iskreno opominju i ukazuju šta se može desiti Bosni i Hercegovni koliko sutra.

I upamtite, ako se sad nekakvim kompromisom izađe u susret Dodiku, po pitanju državne imovine, on će tu ruku pojesti i čekaće novu priliku da zaprijeti novim ratom.

A vi vidite gdje smo i šta radimo ove 2023.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije