Dodik: Ponudit ćemo i Hrvatima u BiH da provedu peticiju o Sudu i Tužilaštvu

Fena
Dodik: Ponudit ćemo i Hrvatima u BiH da provedu peticiju o Sudu i Tužilaštvu
Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će razgovarati s predstavnicima političkog života hrvatskog naroda u BiH da i oni provedu peticiju o radu Suda i Tužilaštva BiH na prostorima gdje većinski živi taj narod.

Vlast u RS-u umjesto referenduma je najavlila peticiju o Sudu i Tužilaštvu BiH, a Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da će pozvati građane da podrže tu peticiju, jer će pitanje biti isto, kao i referendumsko, a kako bi građani RS-a pokazali šta misle o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ponovio je da se odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja bi trebalo da se naredne sedmice u parlamentu RS-a stavi van snage, "ne odbacuje, već samo suspenduje i tražit će se novo vrijeme da se napravi konsenzus o tom pitanju".

Nakon što, kaže, sadašnja opozicija u RS doživi debakl na izborima, vjeruje da će doći neka nova politička rukovodstva kod tih stranaka s kojima će se o ovom pitanju moći razgovarati, jer je RS "strašno ponižena ponašanjem pravosuđa BiH".

Istaknuo je da će, kada god opozicija u RS-u bude spremna da se izglasa odluka o referendumu, on biti i održan, jer po zakonu na referendumu mora da glasa 50 posto upisanih birača ili više od 500.000 glasača kako bi on bio uspješan.

Ponovo je optužio ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack da se miješa u unutrašnje stvari BiH i u rad parlamenta RS-a, vršeći pritisak da se donesu odluke koje strancima odgovaraju.

Cormack je jučer izjavila da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a kako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti.

Kritikovao je deklaraciju, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, a prema kojoj bi trasa autoputa između Beograda i Sarajeva trebalo da ide rutom Beograd - Bijeljina - Brčko - Tuzla – Sarajevo, ističići da se "Bosić duže vrijeme pokušava da bori protiv RS" te da je prioritet za RS trasa puta na relaciji Pale-Višegrad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije