Dodik: BiH će ostati cjelovita ako bude poštovan njen Ustav

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH će ostati cjelovita ako bude poštovan njen Ustav
Kurir / Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republici Srpskoj nije problem to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da poštuje teritorijalni integritet BiH, nego unutrašnji odnosi u BiH.

"Problem je u sprovođenju Dejtonskog sporazuma kako je napisan, jer se on ne sprovodi kao takav, mnoge mjere su na silu donesene i mi to ne poštujemo, bez obzira što je riječ o visokom predstavniku", rekao je Dodik za Federalnu televiziju i dodao da se čeka trenutak kada će sve to biti osporeno, prenosi Srna.

Na pitanje hoće li, prema njegovom mišljenju, BiH ostati cjelovita, odgovorio je: "Ako bude poštovan ustav, da, naravno, nema razloga da ne bude, a ako dođe do kršenja, takva BiH nama ne treba.

On je ponovio da je visoki predstavnik nasiljem, ucjenama otpuštanjem iz institucija u znatnoj mjeri oskrnavio Dejtonski sporazum na štetu Srba i Hrvata i time postao direktni izvršilac politike Bošnjaka u pokušaju majorizacije druga dva konstitutivna naroda, što Srpska nikada neće prihvatiti.

Predsjednik Srpske je rekao da priznaje da Srbija, kao matična zemlja srpskog naroda, ima utjecaj na njega, te da sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima primjerenu i dobru saradnju, kao što je to imao sa ranijim predsjednicima i premijerima te zemlje.

Prema Dodikovim riječima, Vučić poštuje pravo Republike Srpske da odlučuje o stvarima koje se tiču nje.

"Naši sastanci usmjereni su isključivo da nađemo zajedničke projekte oko kojih ćemo se okupiti da bi ih zajednički realizovali na dobrobit života ne samo Srba, Republike Srpske, Srbije, nego svih koji žive na ovim prostorima", istaknuo je Dodik.

On je dodao da stoji iza Srbije, koja kao najveća i najmoćnija zemlja na Balkanu ima i najveću odgovornost za stanje mira i beskonfliktnog društva kakvo je sad u regionu.

Govoreći o deklaraciji o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, Dodik je rekao da je neko to spekulativno nazvao deklaracijom o opstanku srpskog naroda.

"Radimo na toj deklaraciji i polovinom novembra ona bi trebalo da bude napisana u prvom tekstu", najavio je Dodik i objasnio da deklaracija ima ambiciju da okupi sve relevantne srpske zvanične institucije i udruženja u kreiranju vrijednosti koje su važne za srpski narod, poput pisma, jezika i dostignutih političkih prava.

Deklaracija, istaknuo je Dodik, neće biti usmjerena na urušavanje političkih struktura u zemljama kojima žive Srbi nego će pokušati da se koncentriše na metodologiju očuvanja političkih prava jednakih za sve, i tamo gdje su Srbi marginalna manjina i tamo gdje su odlučujući faktor, kao što su u BiH gdje su konstitutivni narod i imaju Republiku Srpsku, a pogotovo u Srbiji.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da će u Srbiji biti kreirani mehanizmi i fondovi podrške za finansiranje projekata tamo gdje Srbi žive, poput škola i obdaništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije