Dodik ponovo kao 'pokvarena ploča': "S OHR-om i stranim sucima nema europskog puta BiH"

8
Radiosarajevo.ba
Dodik ponovo kao 'pokvarena ploča': "S OHR-om i stranim sucima nema europskog puta BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ponovio je svoje stavove da s Uredom visokog predstavnika u BiH i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH "nema europskog puta".

"S OHR-om i stranim sucima nema europskog puta. Izjava ministra europskih poslova Švedske pokazuje da se unutar EU nastavlja s uobičajenim prevarama i da odluka o otvaranju pregovora nema pravi značaj jer je politika proširenja odavno propala.

Republika Srpska je pošteno i odlučno ušla u proces ispunjavanja prioriteta iz Mišljenja EK, spremna da provede sve potrebne reforme na način koji odražava njeno ustavno ustrojstvo, kako bi konačno povratila izgubljeni suverenitet BiH, koji je urušen od intervencije stranog faktora", smatra Dodik.

Vodovod i danas na terenu: Objavljena lista ulica koje bi mogle imati problema s vodosnabdijevanjem

Vodovod i danas na terenu: Objavljena lista ulica koje bi mogle imati problema s vodosnabdijevanjem

Takvi stavovi su, prema Dodikovom mišljenju, 'neprihvatljivi za bilo koju suverenu državu i prijete urušiti i ono malo povjerenja koje je preostalo prema EU'.

"Nismo spremni služiti ličnoj promociji ove garniture lidera u procesu europskih integracija i pljeskati njihovom majstorstvu da kažu puno o vladavini prava i demokratiji, ali šutimo kada je u pitanju osoba koja je sinonim za nepravda i tiranija u svakoj demokraciji.

OHR je nekompatibilan s europskim putem i s funkcionalnom BiH, kao i strani suci. Europa nam svojom podrškom uzurpatoru ne ostavlja puno opcija. To sam više puta ponovio i opet ću ponoviti, svaki pokušaj nametanja, kao i svaka podrška bilo kakvom nametanju u BiH, bit će kraj svake priče u BiH.

Poznato kada će Milorad Dodik i Miloš Lukić opet pred Sud BiH

Poznato kada će Milorad Dodik i Miloš Lukić opet pred Sud BiH

Republika Srpska ima mehanizme da se zaštiti od nasilja i nepravde koju promovira Amerika. Neka Europa kaže je li za demokratiju ili koloniju. Opasan je cinizam govoriti o napretku, a u isto vrijeme prijetiti lažnom Schmidtu i mahati sankcijama.

Nema tog novca i sredstava, niti sankcija, zbog kojih će se RS odreći svojih vrijednosti i svog identiteta. Nikada nismo bili podanici i poslušnici i nećemo dopustiti da nam vrijeđaju zdrav razum promicanjem sistema koji urušava nezavisnost i suverenitet zemlje, kao i ostvarenu saradnju predstavnika konstitutivnih naroda, koja je temelj bilo kakvog daljnjeg napretka u BiH", naveo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije