Dodik nakon odluke Europskog vijeća: "Smatram to priznanjem sebi i RS"

8
Radiosarajevo.ba
Dodik nakon odluke Europskog vijeća: "Smatram to priznanjem sebi i RS"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Pozdravljam odluku Evropskog vijeća o početku pregovora između Bosne i Hercegovine i EU, naveo je predsjednik bh. entiteta  RS Milorad Dodik u posljednjoj objavi na društvenim mrežama.

Zahvalio se vladama i parlamentima svih država članica.

"Ta odluka je priznanje svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog uvažavanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Prve reakcije na oproštaj Pjanića od reprezentacije: Oglasili se Džeko, Misimović, Barbarez...

Prve reakcije na oproštaj Pjanića od reprezentacije: Oglasili se Džeko, Misimović, Barbarez...

Ovom odlukom jačaju se temelji koje je RS spremna da učvrsti - Daytonski i izgrađeni na Ustavu Bosne i Hercegovine, koji jednako pripada svima. Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i RS za politiku koju je vodila.

Stav Evropskog vijeća da dejtonska BiH, sa dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, može biti članica EU pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije prepreka", kaže Dodik.

Navodi da je BiH po mnogo čemu "mala EU", test njenog postojanja u prvoj polovini 21. stoljeća.

Ursula von der Leyen: 'BiH je sada potpuno usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom'

Ursula von der Leyen: 'BiH je sada potpuno usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom'

"U srcu Evrope je država koja može opstati samo ako je izgrađena na način na koji su mir i ekonomski prosperitet nakon rata izgradile države članice kroz projekat EU. Taj put, kao i naš, nije uvijek lak. Nije jednostavno i nije zagarantovano da će biti uspješno, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda 20. vijeka.

RS je svjesna, kroz izjave komesara za proširenje i izvještaje o napretku Evropske komisije, ključnog doprinosa današnjoj odluci. RS se neće radovati jer je mnogo onih koji su danas pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj - da u 21. vijeku Srbi ponovo žive i rade sa svojom braćom i kumovima bez granica.

Još je puno posla pred svima nama u Bosni i Hercegovini. Danas je dokazano, i od toga neću odustati, da su stranci, njihovi komesari, ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za naše odnose i uvreda za naše narode. Jer u ovoj godini nikada nismo uradili više.

A učinili bismo i više da neki uzbunjivači nisu vidjeli lične interese da nas koriste u geopolitičkim igrama", naveo je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije