Historijski trenutak: Bosna i Hercegovina otvorila pristupne pregovore s EU!

26
Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: Bosna i Hercegovina otvorila pristupne pregovore s EU!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Udarna vijest

Čelnici država članica Europske unije okupili su se danas, 21. marta na redovitom proljetnom sastanku gdje su donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba

Kako javlja naš izvor iz Brisela, još se raspravljaju finalni detalji. Ipak, zeleno svjetlo za našu zemlju je i zvanično dato! 

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen prošle sedmice ocijenila je da je BiH, otkako je dobila kandidacijski status, napravila ''impresivne korake'' u europskim integracijama.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

"Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma", rekla je tada von der Leyen.

Pored razgovora o Bosni i Hercegovini, čelnici EU-a na summitu su raspravljali o nizu drugih važnih tema, uključujući kontinuiranu potporu Ukrajini, pitanje sigurnosti i odbrane, razvoju situacije na Bliskom istoku te migracijskim pitanjima.

Također, na marginama sastanka održan je Euro summit na kojem se raspravljalo o gospodarskoj situaciji.

Hoće li europski lideri danas Bosni i Hercegovini dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora?

Hoće li europski lideri danas Bosni i Hercegovini dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora?

Podsjetimo, u decembru je, u izvještaju iz Brisela, naznačeno šta sve naša zemlja mora učiniti kako bi se na ovom sastanku dalo zeleno svjetlo za otvarenje pregovora BiH za članstvo u Europskoj uniji. 

Spomenuta su tri ključna europska zakona, te sporazom s Frontexom. Naša zemlja je svoje obaveze skoro pa ispunila, imajući u vidu da su usvojena dva zakona (Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te Zakon o sprečavanju sukoba interesa) te se radi na finaliziranju sporazuma s Frontexom.

Sada nas 'koči' zakon o sudovima, koji je 'stao' već nekoliko puta na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Problem u ovom prijedlogu je sjedište Apelacionog suda. Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, na stolu je nekoliko prijedloga. Predstavnici vladajućih stranaka iz manjeg bh. entiteta RS ne odustaju od Banja Luke, dok su predstavnici Trojke kao alternative ponudili Istočno Sarajevo, a onda i Sokolac. 

Pored toga, europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je čak u ove zakone dodao i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, što je za naš portal u razgovoru otkrio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Ovo je 14 uslova koje nam je postavila EU (još 2019.)

Mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za otvaranje pregovora o pristupanju objavljeno 2019. godine sadrži 14 preporuka podijeljenih u 4 područja i to: demokracija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava.

Područje demokracije:

1. Osigurati da se izbori sprovode u skladu s europskim standardima, provedbom OESS-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravanje transparentnosti financiranja političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru. (ovo potonje je ispunjeno)

2. Osigurati rezultate u radu na svim razinama Mehanizma koordinacije kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

3. Osigurati pravilno funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

4. Temeljno poboljšati institucionalni okvir, uključujući i ustavnu razinu, kako bi se:

a) Osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim razinama vlasti,

b) Uvela klauzula koja bi državi nakon pristupanja omogućila privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih razina vlasti s ciljem sprečavanja kršenja pravne stečevine EU

c) Zajamčila neovisnost pravosuđa (uključujući i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH)

d) Reformirao Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda BiH

e) Zajamčila pravna sigurnost, uključujući uspostavljanje pravosudnog tijela kojem je povjereno osiguranje dosljednog tumačenja zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini

f) Osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osobito rješavanjem presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)

g) Osiguralo da se sva upravna tijela, kojima je povjerena provedba pravne stečevine, temelje samo na profesionalizmu i uklanjanju prava veta u donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom.

5. Poduzeti konkretne korake za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata.

Područje vladavine prava:

6. Unaprijediti funkcioniranje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s europskim standardima.

7. Jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem:

a) usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača”

b) osiguravanja učinkovitog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela

c) usklađivanja zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke

d) osiguravanja učinkovite suradnje između tijela za provedbu zakona i tužiteljstava

e) demonstriranja napretka u uspostavljanju evidencije o proaktivnim istragama, potvrđenim optužnicama, krivičnim progonima i konačnim presudama protiv organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokoj razini

f) depolitiziranja i restrukturiranja javnih poduzeća i osiguravanja transparentnosti privatizacijskih procesa.

8. Osiguravanje učinkovite koordinacije, na svim razinama, upravljanje granicama i sposobnost upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcioniranja sustava azila

Područje temeljnih ljudskih prava:

9. Jačati zaštitu prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova.

10. Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, osobito (a) ukidanjem smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske i (b) odrediti nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

11. Osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

12. Zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice putem: (a) osiguravanja odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima i (b) osiguravanja financijske održivosti sustava javnog emitiranja. (U ovom području BiH bi mogla nazadovati usvoji li se izmjene kaznenog zakonika RS kojeg je predložila entitetska vlada)

13. Poboljšati zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s ciljem potpunog provođenja Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Područje reforme javne uprave:

14. Dovršiti bitne korake u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcioniranja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije