Dodik pisao čelnicima EU: Komšić nije ovlašten da govori

Radiosarajevo.ba
Dodik pisao čelnicima EU: Komšić nije ovlašten da govori
Foto: Anadolija / Komšić i Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputio je pismo Charlesu Michelu, predsjedniku Evropskog vijeća i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavijestio da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime te institucije.

Kako je naveo, mandat predsjedavajućeg nema primat u odnosu na druga dva člana Predjedništva BiH. 

"Stavovi koje će član Predsjedništva Željko Komšić, trenutno predsjedavajući, eventualno iznijeti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH", naveo je Dodik.

U pismu se konstatira da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo narušiti povjerenje u novoizabrane institucije EU, a i doprinijeti dodatnoj destabilizaciji BiH.

Kako je saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS, prenosi Srna, Dodik je izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

U Briselu će večeras biti održana radna večera predstavnika zemalja zapadnog Balkana sa čelnicima EU, u okviru priprema za samit EU - zapadni Balkan u Zagrebu, koji će u maju biti održan u Zagrebu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije