Komšić: Dodik kaže da želi i mir i da rasturi državu - nešto od toga mora odabrati

Radiosarajevo.ba
Komšić: Dodik kaže da želi i mir i da rasturi državu - nešto od toga mora odabrati
Foto: Radiosarajevo.ba / Željko Komšić i Milorad Dodik

Poruke koje je danas gospodin Dodik poslao iz Beograda, a koje vrlo jasno i neskriveno govore da je konačni cilj takve politike razbijanje države Bosne i Hercegovine i stvaranje Velike Srbije, nažalost nisu naišle na bilo kakvu osudu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nego na prećutno odobravanje, kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji boravi u radnoj posjeti Vatikanu, govoreći o današnjem sastanku u Beogradu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika manjeg bh. entiteta, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na pressu, u prijestolnici Srbije, najavio kako će zakazati referendum o otcjepljenju RS-a, "pa neka narod odluči".

Dodik: RS u dogledno vrijeme treba da donese odluku o samostalnosti

 

Željko Komšić poručio je kako "nama već odavno ništa ne znače fraze koje gospodin Vučić izgovara tim prilikama, poput fraza o poštivanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik puše za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on pominje i kojim želi da krene je put sukoba".

"Bilo bi dobro kada bi gospodin Vučić koji često govori kako je najvažnije sačuvati mir, konačno kazao ko taj mir ugrožava. Da li ga ugrožava Dodik sa ovakom politikom ili to Vučić tek sebe obuzdava od srljanja u sukob. Meni je jasno ko ga ne ugrožava. Ne ugrožava ga bosanska strana, koja je i nakon svega, agresije i genocida pružila ruku, ali izgleda uzalud, jer je pružamo istim onim politikama u Srbiji koje su nas htjele doći ne te ruke nego glave i glave svih nas koji volimo ovu državu i ne želimo niti tražimo ništa više osim toga da se u nju konačno prestane zadirati", komentirao je Komšić i nastavio: 

"Što se tiče samog Dodika, nakon što je raportirao Vučiću i sebe doveo na nivo Andrije Mandića, ponovno je uspio izreći dvije kontradiktorne tvrdnje u istoj rečenici, da hoće i mir i rasturanje države. Nešto od to dvoje mora odabrati, premda mi znamo šta on hoće. 

Jasno je da je strah od vlastitih poteza učinio svoje i sada galamom pokušava sakriti strah od izjava na koje ga niko nije tjerao i kojima nikog nije naročito impresionirao, osim možda Vučića. Kao što smo mu i ranije poručili, niti ima moći, niti snage da bilo koju najavu ostvari. Međutim, upamtiti ćemo to da su njegove želje u Beogradu naišle na razumijevanje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije