Dodik opet o otcjepljenju: Ojačajmo otpor stvaranju bosanskog identiteta

Fena/Radiosarajevo.ba
Dodik opet o otcjepljenju: Ojačajmo otpor stvaranju bosanskog identiteta
Foto: AA / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je ponovo u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS govorio o pravu na otcjepljenje RS-a.

Podsjetio je na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji garantuju pravo svih naroda na samoopredjeljenje.

"Nesumnjivo da se radi o neprikosnovenim i neotuđivim pravima naroda, a srpski narod u RS ima garantovano pravo da navedene međunarodne norme primijeni kada putem svojih demokratskih i legitimnih organa ocijeni da je kršenje i ugrožavanje njegovih prava nepravnim postupanjem do te mjere ugrozilo suštinu, strukturu i odredbe Ustava BiH, da je vrijeme za povratak onome što je parafirano u Dejtonu, a potpisano u Parizu 1995. godine", ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Prema tumačenjima akata međunarodnog prava, otcjepljenje kao krajnji vid stvaranja vlastite države mogu imati, dodao je, samo „narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka verovatnoća da će se diskriminacija okončati“.

Sve naprijed navedeno je, tvrdi ispunjeno, što se može zaključiti i iz površne analize stanja i odnosa u poslijeratnoj BiH.

"Istovremeno, Deklaracija SDA je dio programa bošnjačke političke elite, ali unitarizacija postoji u programima svih njihovih političkih partija. Nemojte mi reći da SDP ne bi na to pristala. Samo se nama Srbima spočitava da imamo jedinstvenu politiku važnu za našu zemlju", ocijenio je Dodik, koji smatra i da je povoda za posebnu sjednicu NSRS bilo više, poput blokade u formiranju vlasti na nivou BiH: "Dva člana Predsjedništva su to blokirala uslovljavajući nas ANP-om, iako se tome RS protivila još Rezolucijom o vojnoj neutralnosti. Uslovanjanja od strane SDA, Komšića i još nekih njihovih partija, dovela je do blokade gotovo svih institucija BiH. Njihov cilj je ostanak na funkcijama do sljedećih izbora."

"RS koja je, kao država srpskog naroda i drugih koji tu žive, svoju državnost - teritoriju, vlast, stanovništvo unijela u Dejtonske sporazume, konstantno trpi diskriminaciju nepravnim djelovanjem OHR- i Ustavnog suda BiH. Sistematski su joj kršena prava koja ima po Ustavu BiH", otimane nadležnosti i formirane institucije u korist BiH bez ustavnog osnova - rekao je Dodik, pa citirao Paddyja Ashdowna: "uzmite entitetima silu - vojsku, policiju i poreze i oni će sami uvenuti":

"Njega više nema. Vjerovatno je otišao ranije, jer mu se nisu ispunile sve želje. Nešto smo izgubili, ali smo se s minimalnim gubicima provlačili kroz to vrijeme. Danas RS ima obavezu da očuva svoja prava i međunarodne ugovore. Mi smo ostali jedini na tom planu. Mnogi smatraju da treba nastaviti ono što je umrli Ashdown promovisao."

Ustvrdio je i da “RS nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim sporazumima".

"Zapravo, danas poslije skoro 25 godina od njihovog zaključenja, RS ima obavezu da očuva svoja prava iz međunarodnog ugovora - rekao je on i dodao da današnja posebna sjednica entitetskog parlamenta nije u funkciji prebrojavanja onih koji vole RS, već odbrane te iste RS, njenih prava, njenih nadležnosti, i njenih obaveza, potvrđenih i definisanih Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima, ponajviše Aneksom 4. – Ustavom BiH."

Čitava poslijeratna BiH mogla bi se svesti na dva dnevnika – dnevnik uvreda protiv Srba i protiv Hrvata, gdje „prednjače sarajevski portali mržnje“, izjavio je Dodik.

"U FBiH je broj Srba smanjen za osam puta, a Srpska i srpski narod optužuju za etničko čišćenje. U RS ima daleko više Bošnjaka nego Srba u FBiH, a bio je skoro identičan broj prije rata, kada su u pitanju ovi prostori", rekao je Dodik.

Drugi dnevnik je nazvao dnevnikom povreda prava, zakona i Ustava BiH.

"Dnevnici povreda i uvreda proizveli su antisrpsku i antidejtonsku strukturu u BiH. Antidejtonska struktura i stus kvo je najvažniji cilj bošnjačke politike, dok čekaju novu priliku da majorizuju RS. Kako to izgleda vidi se na primjeru Hrvata. Zato vas pozivam da ojačamo naš patriotizam i otpor stvaranju bosanskog identiteta. Cilj Bošnjaka i OHR je da prikriju i skinu s dnevnog reda neustavno prekrajanje dejtonske strukture BiH", rekao je Dodik.

Prethodno se u parlamentu obratio šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, uime predlagača dnevnom reda -Informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz klubova - SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, NDP i dva nezavisna poslanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije