Dodik i dalje prijeti: Povući ćemo novac koji dajemo za "zajedničke organe"

25
Radiosarajevo.ba
Dodik i dalje prijeti: Povući ćemo novac koji dajemo za "zajedničke organe"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je danas s prijetnjama o realizaciji svojih namjera, koje je i institucionalizirao na sjednici Narodne skupštine RS o otimanju državnih nadležnosti.

Dnevna doza rušitelja BiH stigla je putem srbijanske Politike, za koju je Dodik izjavio da će RS "kada se urede stvari, sav novac koji daje za zajedničke organe BiH, oko 130 miliona eura, povući u RS".

Iako niti to može odlučiti, niti se o tome pitati, izjavio je kako, eto, Oružane snage "mogu ostati, ali kao paradna organizacija sa 3.000 do 4.000 pripadnika", a onda je i dodao da "nikada nije kasno da se toga riješimo".

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

"Ako neko želi da stvari učinimo funkcionalnijim, mi smo raspoloženi. Ali nemamo raspoloženja da ostanemo zaglibljeni u postojeće stanje", nabrajao je Dodik, poručivši kako "Ustav ne navodi da je BiH nadležna za odbranu, fiskalni sistem, sudove, pravosuđe".

"Sve smo evidentirali i krenuli u posao čiji cilj može da se iskaže lako razumljivom porukom da mi ne želimo nikakvu drugu BiH izvan one koja je predviđena dejtonskim Ustavom", kazao je Dodik.

A, onda, dakako i priča o imovini, jer Dodik se ne može pomiriti s činjenicom da je i Ustavni sud utvrdio da je imovina državna, a ne entitetska: "Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo Srpske. A svi su svjesni da je to imovina entiteta. 

Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS-u. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu."

Ponovio je kako on "samo brani" Dejtonski sporazum, da u RS-u nisu ni naivni, ni brzopleti, dodajući da "postoje možda i neke stvari na nivou BiH koje ne moraju da se 'diraju', ali da će se neke druge rješavati odmah":

"Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet biće uskoro uspostavljen u RS-u. Postojeći sa nivoa BiH biće proglašen kao

Komentarišući primjedbe nekih zašto su usvojene samo informacije, a ne i zakoni o vraćanju nadležnosti, Dodik je rekao da svi imaju priliku da ponude zakone, ali to ne rade.

Na konstataciju da će otpor za planove Banjaluke biti veliki, Dodik je rekao da su on i predsjednica RS Željka Cvijanović obilazili važne svjetske adrese, pošto je na pomen šta RS namjerava da radi "skočio cijeli svijet".

Pričao je o sankcijama, o prijateljima koje ima i nema, kako bi volio da je "Njemačka na strani RS-a, tačnije na strani istine, Ustava i Dejtona".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije