Izjava ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke, Italije i Delegacije EU na poteze NSRS

14
Radiosarajevo.ba
Izjava ambasada SAD, UK, Francuske, Njemačke, Italije i Delegacije EU na poteze NSRS
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija / Sjednica NSRS

Ambasade SAD, UK, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH dale su zajedničku izjavu u vezi sa današnjom odlukom Narodne skupštine RS.

"Današnja odluka Narodne skupštine RS da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u RS-u je dodatni korak eskalacije.

Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU.

Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije.

Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje.

Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor.

Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU", naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije