Vučić se prvi put oglasio nakon skandaloznih odluka NSRS

7
Radiosarajevo.ba
Vučić se prvi put oglasio nakon skandaloznih odluka NSRS
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

"Srbija je jedan od potpisnika i garant Dejtonskog sporazuma i to je politika Srbije koja se nije mijenjala 26 godina i ostaće politika Srbije", poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav povodom zaključka NSRS o prenosu nadležnosti, piše N1.

Vučić je istakao i da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da o tome ne želi da govori, ali da može da kaže šta je politika Srbije.

“Politika Srbije je poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, ali i poštovanje integriteta RS u okviru BiH što znači puno poštovanje Dejtonskog sporazuma”, istakao je Vučić.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Podsjećamo, poslanici NSRS su usvojili više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza.

Zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Uporedo su usvojeni zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije