Dodik odgovorio na Schmidtov ultimatum: 'Spremni smo za taj Dan D'

10
Radiosarajevo.ba
Dodik odgovorio na Schmidtov ultimatum: 'Spremni smo za taj Dan D'
Foto: N.G / Radiosarajevo / Milorad Dodik

Milorad Dodik je izjavio da će biti "dan D" ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kojem se otvara prostor da Christian Schmidt nešto nametne.

U izjavi na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru) istaknuo je svoje čvrste stavove o političkim procesima u Bosni i Hercegovini, naglašavajući nužnost legitimnih predstavnika naroda u donošenju odluka o budućnosti zemlje.

Jedan od ključnih problema, kako kaže, proizlazi iz nedostatka kapaciteta političkih muslimana da samostalno donose odluke i vode pregovore. Navodeći njihovu podređenost stranim interesima, predstavnici RS sumnjaju u njihovu odlučnost da Bosna i Hercegovina korača prema naprijed.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

"Odluku o svim procesima i daljim kretanjima BiH mogu donijeti samo izabrani predstavnici naroda, koji za tako nešto imaju legitimitet. Problem koji imamo i koji traje još od konstituisanja vlasti je taj što politički muslimani nemaju kapacitet za samostalno donošenje odluka i bilo kakve pregovore. Njihova podređenost strancima koji su ih postavili vodi tome da se dogovori ne poštuju i da ozbiljno sumnjamo u njihovu odlučnost da BiH ide naprijed", napisao je.

Kritkujući nedavni sastanak političkih lidera u Sarajevu kao "dan D", izražava ozbiljnost situacije i upozoravana moguće nametanje vanjskih scenarija.

Christian Schmidt: Do kraja sedmice imat ćemo 'dan D', od toga ovisi naredni potez koji ću povući

Christian Schmidt: Do kraja sedmice imat ćemo 'dan D', od toga ovisi naredni potez koji ću povući

"Njihova opredijeljenost ka evropskom putu do sada je bila na nivou izlizanih fraza, gotovo istih onih koje slušamo i u EU kako nas 'žele'. Isto tako i ove sarajevske stranke žele u EU, a na djelima nas vode sve dalje od tog puta", rekao je. 

"Toliko daleko da neki neimenovani stranac priča kako je sastanak političkih lidera, koji bi trebalo da bude normalan tok za dogovore i rješavanje svih pitanja - 'dan D'. I bit će 'dan D' ako se neko usudi da pređe granice i realizuje scenario po kome se otvara prostor da on nešto nametne. RS je u svim svojim ranijim akcijama dala jasan odgovor i spremni smo za taj 'dan D o kome Schmidt priča", dodao je.

"Naše namjere su jasne - želimo da sačuvamo dejtonsku BiH i Ustav BiH. Ako nastave s rasturanjem Dejtona, dobiće samostalnu RS i raspalu nefunkcionalnu Federaciju. To je naš odgovor svima koji prijete napadima na RS", izjavio je Dodik.

"Koristimo sva pravna i politička sredstva i koristit ćemo ih i dalje. Nećemo dozvoliti da Amerikanci i Britanci suspenduju i pravo i pravdu. Svako ko sumnja u naše riječi, neka ponovo pročita Dejtonski sporazum, Ustav BiH, ali i povelju UN-a. Naša prava i mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju su koncipirani na pravu i spremni smo da ih koristimo", piše u Dodikovoj objavi na platformi X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije