Dodik otkrio zbog čega je protiv zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta, dao 3 razloga

Radiosarajevo.ba
Dodik otkrio zbog čega je protiv zaustavljanja gradnje Pelješkog mosta, dao 3 razloga
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jučer je povukao je pitanje vitalnog interesa i privremeno zaustavio Zaključak Predsjedništva namijenjen Hrvatskoj u vezi izgradnje Pelješkog mosta.

NSRS zasjeda povodom odluke Dodika da se ne pokreće spor protiv Hrvatske

On je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini RS da ga u četvrtak podrže i na taj način blokiraju plan Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se krene u sudski spor s Hrvatskom.

NSRS sutra potvrđuje Dodikov veto na izgradnju Pelješkog mosta

Dodik je u dokumetima dostavljenim NSRS naveo tri razloga zbog kojih smatra da je po vitalne interese RS štetan zaključak Predsjedništva BiH kojim se od Hrvatske zahtjeva prekid gradnje Pelješkog mosta.

Dodik: Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom, ja sam protiv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine navodi da manji bh. entitet nije za parcijalna i dvenopolitička rješanja spornih pitanja sa susjedima, pogotovo kada je u pitanju državna granica, bez obzira da li je na kopnu ili moru.

Dodik je u dokumetima dostavljenim NSRS naveo tri razloga - undefined

Foto: NSRS: Dodik je u dokumetima dostavljenim NSRS naveo tri razloga

U tom smislu, Dodik smatra da je izdvajanje samo pitanja Pelješkog mosta, a zanemarivanje drugih pitanja kao što je granica sa Hrvatskom kod Kostajnice ili pitanje granice sa Srbijom – ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa i nanosi štetu kako BiH, tako i njenim entitetima.

Prema riječima Dodika, drugi razlog je trenutak u kojem Predsjedništvo BiH pokreće pitanje gradnje mosta Komarna – Pelješac. On tvrdi da tražiti prekid gradnje projekta koji finansira EU i to u trenutku kada je u Hrvatskoj za taj posao na tenderu već izabrana firma “China Road and Bridge Corporacion” predstavlja ponašanje koje šteti ugledu BiH i njenim interesima.

"Ukoliko se smatralo da je ugrožen interes BiH, trebalo se postupati prije nego što je početa izgradnja mosta, a ne kada je most već u drugoj fazi izgradnje", naveo je Dodik.

Treći razlog tiče se nedavno potpisanog i dugo očekivanog sporazuma o početku gradnje mosta preko Save u Bosanskoj Gradiški, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Donošenje ovog zaključka od strane dva člana Predsjedništva BiH isti dana kada je potpisan sporazum o gradnji mosta na Savi ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo šteta za Republiku Hrvatsku, nego se indirekno želi ugroziti projekat mosta na Savi kod Gradiške, koji je od vitalnog interesa za RS", dodao je Dodik i pozvao NSRS da dvotrećinskom većinom potvrdi njegovu izjavu, što znači da sporni zaključci Predsjedništva BiH neće ni stupiti na snagu.

Posebna sjednica zakazana je u četvrtak u 12 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije