Dodik objasnio zašto je pristao na sporazum sa Izetbegovićem

Radiosarajevo.ba
Dodik objasnio zašto je pristao na sporazum sa Izetbegovićem
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da je mehanizmom koordinacije koji je potpisan jučer na sastanku, u odnosu na onaj koji je ranije usvojilo Vijeće ministara BiH, obezbijeđeno da RS ne može biti preglasan.

 "Republika Srpska će biti biti vidljiva u procesu evropskih integracija", kazao je i istakao da će to biti ozbiljna prepreka ubrzanoj centralizaciji u BiH.

Kazao je da Vijeće ministara BiH nije tijelo koje u konačnom usvaja tekst mehanizma koordinacije kao odluke o koordinaciji u BiH, već samo jedno od mjesta, Dodik je rekao da su ovim dogovorom nezadovoljni oni koji su htjeli da RS ostane podređena, da u ime nje odlučuje neko ko nije iz RS-a ili neko ko se lažno predstavlja da jeste iz RS-a.

 

"Ključna promjena je u tome da se sada uvodi termin, odnosno uvodi se pozicija ovlašteni predstavnik. To znači da samo onaj ko je odobren na sjednici Vlade može u ime Vlade RS, uz pisanu saglasnost, da glasa u tijelima mehanizma koordinacije i ukoliko on nije prisutan nema ni kvoruma, niti ima valjane odluke", naglasio je Dodik, za Srnu.

 

On je naveo da je dogovoreno da se odluke u tijelima za koordinaciju postižu isključivo konsenzusom, ali se utvrđuje i kvorum koji “obavezno čine ovlašteni predstavnici, predstavnik Vijeća ministara BiH, ovlašteni predstavnik Vlade RS, te ovlašteni predstavnici Vlade Federacije BiH i kantona”. Dodik kaže da je problem u ranijoj odluci predstavljalo to što su način odlučivanja, predstavljanja i predsjedavanja bili nepovoljni za RS, dok je sastanak u nedjelju evidentno napravio razliku u odnosu na ono što je usvojeno u januaru.

 

"Razlika je evidentna u dijelu koji govori o, recimo, njihovoj odluci da se odluke Kolegijuma za evropske integracije donose konsenzusom prisutnih članova koji glasaju u skladu s njihovim ustavnim nadležnostima, što govori o tome da ako neko nije prisutan hipotetički iz RS-a oni mogu da odlučuju o pitanjima za šta je isključivo nadležan RS. Tu je bio ključni problem te odluke iz januara, osim tajnosti u kojoj je donesena i propusta koje su činili naši članovi iz RS-a, to nisu predstavnici RS-a", rekao je Dodik.

 

On je dodao da je, osim toga, rečeno i da sve odluke na nižim nivoima koordinacije u roku od deset dana može da preispita više tijelo koordinacije, što govori o tome da ukoliko bude propusta na nižem nivou, bilo koja inicijativa iz RS mora biti stavljena na dnevni red i razmatrana.

 

"S druge strane, kod predsjedavanja Kolegijuma, u tekstu koji je usvojio Savjet ministara BiH rečeno je da predsjedava predsjedavajući Savjeta ministara. Rečeno je da su njegovi zamjenici predstavnici vlada i entiteta. Ono što je važno i novo u ovome što smo dogovorili jeste da predsjedavajući Kolegijuma za zakazivanje sjednica mora imati prethodnu saglasnost zamjenika. To znači da će premijer RS-a dati saglasnost za održavanje ili neodržavanje sastanaka - ako on da saglasnost onda ima sastanka, ako ne da, onda nema", naveo je Dodik.

 

Predsjednik Srpske je istakao da se treća kvalitetna razlika koja je postignuta dogovorom odnosi na koordinaciju BiH sa EU.

 

"Suština odluke iz januara bila je da u pravilu to čine službenici ili predstavnici Savjeta ministara BiH. Ono što je urađeno jeste da će u svim radnim tijelima koja rade na relaciji BiH - EU, na sjednicama tijela za koordinaciju se odlučivati ko vodi delegaciju za pregovore, što znači da će RS moći da kandiduje recimo nekoga od ministara da bude vođa delegacije, da se na taj način razgovara sa evropskim predstavnicima. To nije bio dio odluke iz januara", rekao je Dodik.

 

On je, javljaju Nezavisne, naglasio da je na ovim pitanjima napravljena kapitalno važna razlika u odnosu na ono što je u januaru usvojio Savjet ministara BiH.

 

"Sada se vidi na koji način to nije bilo dobro. Jasna je razlika i ona je ključno u vezi sa pozicijom Republike Srpske. Imajući u vidu ovakve kvalitetne, vidljive razlike, postignuto je znatno unapređenje, i konačno mi možemo da damo saglasnost za to. Ovo je bio maksimum koji se mogao dogovoriti i obezbijediti", naglasio je Dodik.

 

Predsjednik RS-a je istakao da ostaje jedna osnovna tema, a to je sam pojam mehanizma koordinacije.

 

"Mi smo u svim godinama do prije nekoliko godina imali situaciju da je dominantan koncept u BiH bio koncept funkcionalne BiH. To je nametala EU i to je imalo znatnu podršku političkog Sarajeva. I to je značilo u pravilu dodatnu centralizaciju. Sada, uvođenjem termina mehanizam koordinacije, koji je kao ideja došao iz RS, ovo se može smatrati jednom od važnih promjena u tom pristupu izgradnje stavova BiH prema EU", istakao je Dodik.

 

On kaže da na sastanku u Istočnom Sarajevu nije bilo riječi o bilo kom drugom pitanju, a pogotovo ne o učešću u vlasti na nivou BiH, te istakao da ne želi da komentariše neke koji su pokušali da iz toga izvuku neku drugu priču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije