Izetbegović i Dodik postigli dogovor oko mehanizma koordinacije i MMF-a

Anadolija/Radiosarajevo.ba
Izetbegović i Dodik postigli dogovor oko mehanizma koordinacije i MMF-a
Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića s predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom je završen.

Prema nezvaničnim informacijama Izetbegović i Dodik postigli su načelan dogovor oko mehanizma koordinacije i MMF-a, čime bi evropski put BiH bio odblokiran.

Sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske u restoranu "Barka" u Istočnom Sarajevu četiri sata nakon početka pridružio se i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Očekuje se da zvaničnici, među kojima i šef delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Vigemark, premijerka RS-a Željka Cvijanović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uskoro izađu pred novinare kako bi dali više infromacija o današnjem sastanku.

Nezvanično, riječ je o postignutom dogovoru oko mehanizma koordinacije te kreditnom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji je ranije odgođen jer Zvizdić i Novalić nisu potpisali Pismo namjere.

S druge strane, usaglašen mehanizam koordinacije jedan je od ključnih uslova koje BiH mora ispuniti na putu ka Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije