Dodik o susretu sa Power, stigao napasti i Komšića: "On je samo šutio..."

10
A. S.
Dodik o susretu sa Power, stigao napasti i Komšića: "On je samo šutio..."
Print Screen / Milorad Dodik

Samantha Power,, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) drugi dan posjete našoj zemlji sastala se sa članovima Predsjedništva BiH predsjedavajućim Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Ovo je prvi sastanak američkih zvanica nakon posljednjih američkih sankcija Miloradu Dodiku.

Uoči ovog sastanka Power je naglasila da povlačenje iz institucija na državnom nivou prijeti stabilnosti koja je postignuta prije 26 godina, a nakon susreta u Predsjedništvu BiH, Dodik je održao konferenciju za medije, po običaju, u Istočnom Sarajevu.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

"Veoma mi je drago da se u stavovima Samanthe Power ne pravi razlika između FBiH i RS. Podržavam sve projekte koje USAID ima u BiH", bile su prve riječi Dodika.

Zatim je Lider SNSD-a govorio o sastanku u Predsjedništvu BiH.

"Atmosfera je čudna bila zbog njenih ranijih stavova u vezi RS. Moram da kažem na današnjem sastanku se to nije primijetilo. Zelim da vjerujem da je posvećena projektima USAID-a. Drugi dio sastanka se odnosio na funkcionisanje BiH. Power je aktuelni saučesnik. Sastanak nije ništa proizveo", naglasio je Dodik.

Uspio je napasti predsjedavajućeg Željka Komšića da na sastanku ui Predsjedništvu BiH nije rekao ni riječi:

"Komšić je šutio, ništa nije rekao. Džaferović i ja smo govorili, ali potpuno na suprotnim stranama su bili naši stavovi. Rekao sam da je nama mir prioritet i status RS-a nećemo mijenjati. Mi ne provodimo secesiju, mi to ne radimo. Moje primjedbe su da visoki predstavnik ne može donositi zakone", nastavio je Dodik u svom stilu.

Izrazio je žaljenje što administratorica USAID-a nije posjetila RS.

"Žao mi je što Power nije posjetila RS. Mogla je izdvojiti dva, tri sata za susret sa predstavnicima RS. Vjerujemo da američke diplomate rade i da imaju prikrivenu agendu. Ko je pozvao Amerikance da ovo rade u BiH? To je miješanje u rad. Ovdje je osnovno pitanje", dodao je Dodik.

Zahvalio se Aleksandru Vučiću na pozivu da se predstavnici RS vrate u institucije BiH.

"Obavit ćemo dijalog i nećemo sa strane staviti molbu predsjednika Vučića", dodao je Dodik.

Govorio je o skandalu da je u prvi mah odbio fotografiranje sa Power i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom na početku susreta u Predsjedništvu BiH, čime se ponovo obrukao.

"Nisam bio obaviješten da je predviđeno fotografiranje", dodao je on.

Posjetimo, iz Predsjedništva BiH je novinskim kućama poslan snimak sa događaja, a kamere su zabilježile nekoliko zanimljivih detalja.

Dodik se tek onako pozdravio sa Nelsonom i Power, ali je prilikom slikanja za zajedničku fotografijustavio ruku u džep, okrenuo se i otišao na svoje mjesto. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je zatim pokazao gostima ko je razlog zbog čega neće imati zajedničku fotografiju, nakon čega su svi sjeli za stol i počeli razgovor.

Kako je sve bilo u Predsjedništvu BiH pogledajte na snimku:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije