Milorad Dodik se oglasio o sastanku u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik se oglasio o sastanku u Sarajevu
FOTO: Screenshot / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je o sastanku sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji je održan jučer u Sarajevu.

Napomenimo da su sastanku prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji su turskog predsjednika i svečano dočekali uz vojne počasti, dok je Dodik prisustvovao samo sastanku.

"U Sarajevu postoji jedna arogancija i ignorancija prema nama i to je definitivno jasno. Moj pokušaj da kažem da moramo da razgovaramo o tome, vidjeli ste na samoj konferenciji za štampu, a vidim da to potvrđuju i neke od vođa od opozicije koji kažu da nam ne trebaju novi dogovori. U uslovima kad imate potpuno oskrnavljen Dejtonski sporazum, dakle promijenjen je Ustav BiH i oni kažu da nam ne treba novi dogovor znači da pristaju da im se to nameće i da ne žele da prekinu tu nit i da pokušaju nešto da urade i neku drugu poziciju da uspostave", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju i dodao:

Adna Helić prozvala "kolege" koji su je otpratili nakon hapšenja: Kakva komedija od ljudi

Adna Helić prozvala "kolege" koji su je otpratili nakon hapšenja: Kakva komedija od ljudi

"Mislim da treba ostati pri kursu koji smo utvrdili, a to je da jasno iznosimo svoje stavove i da ti stavovi budu potpuno jasni drugoj strani i jasni našem narodu. Mislim da je svako juče mogao da vidi da sam snažno branio našu poziciju. Čuo sam da neko iz opozicije kaže da se svađam, a ja sam samo iznio naš stav da ne postoji visoki predstavnik u BiH i da mi je žao što je Turska kao zemlja, koja je članica PIC-a, pristala da se na ovaj način sve to dovede u jedno veliko pitanje. I naravno da sam iznio stav da smo protiv nametanja bilo kakvog zakonskog rješenja. Njima su primarni prigovori, a nikako da kažu nešto kvalitetno".

Član Predsjedništva je, govoreći o sastanku s Erdoganom, rekao da smatra kako je on jedan veliki lider, državnik, važne i velike zemlje.

"Čovjek koji sa te pozicije ima uravnoteženiji i objektivniji pristup, mada nikada ne treba smetnuti s uma da, u političkom smislu, u krajnjoj nekoj instanci on će uvijek podržati Bošnjake. Zato i jeste naša uloga da s njim gradimo odnose razumijevanja u kojima se može obezbijediti da se preko njega mogu relaksirati sama situacija i ovdje. To je bio jedan od razloga zašto sam i odlučio da na taj način razgovaramo jer je bila tema unutrašnje prilike", rekao je Dodik.

Naglasio je da se Erdogan veoma interesovao o odnosima unutar BiH i mogućim izlazima iz problema. Dodik smatra da je Erdogan svjestan podijeljenosti u BiH.

"Mislim da je on duboko svjestan podijeljenosti u Bosni i Hercegovini, nejake pozicije Komšića, neke periferne uloge Džaferovića u svemu tome i da pored njega jedini koji može da u ime svoje države odlučuje možda sam bio ja koji isto tako mogu da dam neke zaključke, ovo sve ostalo bila je karikatura od strane Komšića i Džaferovića, floskule koje idu za tim da samo pokažu neku svoju pozu i ništa drugo", istakao je Dodik za ATV i dodao:

"U svakom slučaju, mislim da je bilo važno da se ode tamo. Mislim da smo ovako pokazali na koji ćemo način djelovati. Meni je primarno da održim saglasnost i zajedništvo i jedinstvo političkog djelovanja u RS, mada moram da kažem da ponekad malo osjećam da to zajedništvo i jedinstvo opterećuje ove iz opozicije, jer vidim da svaki put nešto reaguju što je besmisleno, što je promašeno", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije