Dodik o otkazivanju sastanka Schmidta u RS-u: 'Izbjegnute su moguće nasilne situacije...'

8
Radiosarajevo.ba
Dodik o otkazivanju sastanka Schmidta u RS-u: 'Izbjegnute su moguće nasilne situacije...'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i SNSD-a,  na press konferenciji komentarisao je nedolazak Christiana Schmidta u Banju Luku na zakazane sastanke.

Izjavio je da je njegov nedolazak korisan jer su izbjegnute moguće nasilne situacije.

"Odbacujemo da se prihvati legitmitet Schmidta, to za nas neprihvatljivo. Treba se odustati od tih manifestacija nemoći s njegove strane. Nećemo prihvatiti niti jednu odluku, kako je to i zakonom odlučeno u RS. Šta god on odluči za nas nije obvezujeće, on ne može ući u bilo koju instituciju RS, ništa mu nije na raspolaganju", rekao je Dodik i dodao:

Španska senzacija: Girona potopila Barcelonu i zasjela na vrh La Lige   

Španska senzacija: Girona potopila Barcelonu i zasjela na vrh La Lige  

"Vidim da je odustao da dolazi, to možda bude korisno u smislu njegovog shvatanja da nije dobrodošao. Mislim i na naše akcije da ga raskrinkamo njegovu ulogu ovdje. S druge strane zbog moguće je destabilizacija i nasilja ako dođe. Najbolje je da zaobiđe RS u širokom luku. Ako mora prolaziti, onda što brže da ide. Ali ne ide autom, ide avionom".

"Nije moguće više odbraniti njegov legitimitet, spriječiti neke incidente. Mi želimo čuvati stabilnost, ne želimo nasilje provoditi ni nad nekim turistom iz Njemačke", nastavio je Dodik kazavši da ne mogu ipak sve kontrolirati.

Dodao je da je na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a bilo govora o situaciju u RS i BiH, ali i Saboru stranke.

Komentarisao je finansijsku situaciju manjeg bh. entiteta, komentarišući da je stabilna i da će osigurati penzije, plate i drugih obaveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije