Dodik nastavlja vrijeđati: Kome smeta, neka ne gleda televiziju 9. januara

6
Radiosarajevo.ba
Dodik nastavlja vrijeđati: Kome smeta, neka ne gleda televiziju 9. januara
Foto: RTRS / Milorad Dodik u kasarni "Kozara"

Slavlje u bh. entitetu RS povodom božićnih i novogodišnjih praznika još uvijek traje, a danas je u kasarni Kozara u Banjoj Luci održan božićni prijem koji organizuju zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Mirko Okolić i Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH.

Među prisutnim je bio i Milorad Dodik, član predsjedništva BiH koji se zatim obratio medijima.

Također su na prijemu bili i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović i drugi.

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Dodik se osvrnuo na trenutnu situaciju u Oružanim snagama BiH i kazao da su odnosi narušeni za šta je optužio ministra odbrane BiH Sifeta Podžića koji je, kako je rekao, ranije neovlašteno prekinuo vježbu koja je bila zakazana.

"Mi ostajemo posvećeni agendi koju je usvojila NSRS i kretat ćemo se u okviru te agende. Vi znate da je to niz mjera koje smo donijeli. Mi ne želimo nikakvu problematizaciju, naša politika je politika poštivanja slova Ustava BiH, mi ne osjećamo ništa dobro od onoga što se do sada zvalo reformama", smatra član Predsjedništva BiH.

Kazao je kako nijedan vojnik, podoficir, general, pa ni on, nemaju u glavi nikakav plan bilo ili šta što bi moglo da destabilizuje ili učini da se upotrijebi vojska kao oružana sila.

"Ona mora ostati u kasaranama. Ovo su politički procesi i samo politički procesi mogu riješiti ovaj problem. Neće se ništa desiti, mislim da bilo kakve procedure koje provode imaju dnevno-politički karakter kao i prošle godine", kaže Dodik.

Na pitanje o bisti u čast Milana Tepića koja je podignuta u Banjoj Luci koja je izazvala žestoke reakcije bh. političara, ali i političara iz regije, kazao je:

"Milan Tepić je heroj srpskog naroda, to se desilo u Banja Luci nije na bilo kojem drugom prostoru. To je odavanje pošte, mi ne sporimo bilo kojem drugom narodu da to čini. Tepić u kolektivnom pamćenju srpskog naroda ima veoma značajno mjesto".

Dodik je ponovio da će 9. januar ostati Dan RS.

"Nema slučaja da je bilo koja institucija zabranila jednom narodu da obilježava svoj praznik. Sve je izvan prava i izvan Ustava BiH. Deset i više godina se obilježavao RS dok Bakir Izetbegović nije zatražio da se preispita i sada mi treba da mi to prihvatimo? Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi, činjenica da je to tražio Bakir Izetbegović.

Naravno da nećemo prihvatiti, nikoga živog ne vrijeđa. Ko je povrijeđen? Onaj ko je povrijeđen neka ne gleda televiziju tog dana. Koga smo povrijedili? Ne može BiH koju on hoće, BiH samo može da bude dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije