Dodik o izvještaju Schmidta: Pisali su ga Bošnjaci u Sarajevu!

22
Radiosarajevo.ba
Dodik o izvještaju Schmidta: Pisali su ga Bošnjaci u Sarajevu!
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik oglasio se danas nakon što su mediji objavili dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a.

"Priča o jedinstvu postala je floskula, a ne treba da bude stranačkog predznaka ispred priče o vraćanju nadležnosti", kazao je Dodik.

Kazao da će ići ka tome da preispitaju sve odluke visokih predstavnika.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Nastavio je Dodik u istim tonom kao i prije, pa je Schmidta nazvao okupator i dodao da on nema nikakvih nadležnosti, piše Srpskainfo.

"Njegov dokument niko neće usvojiti. To je poraz za čovjeka koji sam sebe predstavlja visokim predstavnikom. Izvještaj su pisali Bošnjaci u Sarajevu, te nema pasusa da nije oklevetana RS-a", rekao je Dodik.

Podsjećamo, Christian Schmidt pripremio je izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a. Sjednica Vijeća zakazana je bila za utorak 2. novembar posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini otkazana je.

Ona bi mogla biti pomjerena ili za srijedu, 3. novembra, ili čak kasnije, ali ne dalje od 5. novembra kada ističe mandat snagama EUFOR-a, kako je ranije pisao portal Radiosarajevo.ba.

U svom prvom izvještaju otkako je stupio na tu funkciju u augustu, Schmidt, bivši ministar njemačke vlade, upozorio je da se Bosna suočava s “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”.

"Ovo je jednako secesiji bez njenog proglašenja", napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u petak.

Visoki predstavnik je rekao da je moguće da će doći do sukoba između bosanskih nacionalnih agencija za provođenje zakona i policije bosanskih Srba.

Ukoliko se oružane snage BiH rascijepe na dvije ili više armija, nivo međunarodnog vojnog prisustva bi zahtijevao ponovnu procjenu”, upozorio je Schmidt.

„Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije“, rekao je on.

“Izgledi za dalje podjele i sukobe su vrlo realni.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije